Odla din egen miniatyrträdgård

Odla din egen miniatyrträdgård : terrarier och andra små trädgårdar att lyckas med inomhus och utomhusJag föll pladask för en nyutgiven bok som heter Odla din egen miniatyrträdgård. En väldigt inspirerande bok som visar hur man kan skapa små trädgårdar med stort innehåll. Det kan vara i en liten kruka, ett terrarium eller varför inte i en skål av något slag. Det finns oändliga projekt man kan inspireras av eller varför inte göra sitt egna projekt. Boken är indelad i fem olika avsnitt: Miniatyrlandskap (med exempelvis minidjungel, lövskog eller suckulentlandskap), Terrarier (med bland annat kaktusterrarium, vårlöksterrarium eller terrarium med köttätande växter), Vertikala trädgårdar (som hängande trädgårdar, väggträdgårdar och kransträdgårdar), Trädgårdar med vatten och djur (innehållande projekt som miniatyrdammar, trädgård i en låda eller trädgård för småkryp) och till sist Köksträdgårdar (där till exempel teodling, kryddträdgård och ananaslund presenteras). Det finns också ett kapitel med tips för hur man ska lyckas med odlingen som handlar om plantering, skötsel, vattning, gödsling samt skadedjur och sjukdomar.

Boken innehåller steg-för-steg-anvisningar, jättefina pedagogiska illustrationer, inspirerande färgfoton och här och var finns små faktarutor insprängda. En del projekt är enkla, andra har en högre eller betydligt högre svårighetsgrad. En del kan odlas inomhus, andra är tänkta att odlas utomhus. Men det bästa med sådana här böcker är ju att man faktiskt inte måste följa anvisningarna in i minsta detalj utan det går utmärkt att skapa den trädgård man själv vill utifrån alla de inspirerande projekt, tips och råd som presenteras här. Boken rekommenderas varmt till alla odlingssugna, nybörjare som erfarna.

Odla din egen miniatyrträdgård är skriven av Holly Farrell, utgiven av Lind & Co och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.