Farlig sanning

Farlig sanningFarlig sanning är en novell av Anna Jansson. Den handlar om Anneli som jobbar som undersköterska på kirurgen och hon jobbar ofta natt. Vid ett av hennes arbetspass kommer det in en äldre kvinna som blivit påkörd av en smitare. Hon avlider förmiddagen därpå.

Anneli reflekterar mycket över livet de här få dagarna vi får följa henne. Hon funderar kring sin och makens relation, hur hon älskade honom så mycket förut och hur de tog sig tid för varandra trots att de var småbarnsföräldrar. Nu har de inte lika mycket tid för varandra trots att sönerna är utflugna. Hon funderar kring det som hon älskade så mycket hos honom, att han värnade om de svaga och utsatta, men så var det inte längre. Fokus har med tiden sakta men säkert förskjutits till att istället handla om hans egen karriär. Och kärleken dem emellan har försvunnit. När hände det egentligen?

På radion säger de att de söker efter en blå BMW. Det är en sådan bil som man tror har kört på den nu avlidna kvinnan. På makens jobb kör de flesta BMW. Många av dem är mörkblå. Som Annelis make Urbans bil. Och just den här dagen har han inte kört bil utan åkt buss. Det gör han aldrig.

Sedan sker vändningar som man inte kunnat ana som läsare. Novellen slutar på ett helt annat sätt än jag trott. Det här är en spännande, klurig liten deckarhistoria med ett levande persongalleri fyllt med vardagliga människor. Anna Jansson använder här sina egna sjukvårdskunskaper för att teckna sjukhusmiljön på ett ytterst trovärdigt sätt. Jag gillar hennes böcker om Maria Wern. Här får vi möta henne i en helt annan historia och i ett nytt format och jag gillar det!

I utmaningen Läs en novell IV kryssar jag nr 29 – Läs en novell där någon dör/har dött.

Farlig sanning är utgiven av Novellix och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.