Den ljusaste natten

Den ljusaste nattenDen ljusaste natten är den andra boken om Anna Varga, psykologen vid Säters rättspsykiatriska klinik. Första boken i serien heter Innan snön faller. Den gillade jag, men det märktes att det var författarens skönlitterära debutbok, det fanns en del saker jag anmärkte på i min recension av den.

I denna fristående uppföljare är det en dömd pedofil som avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. Det är Anna som har ansvaret för permissionen och hon tar därför hårt på att mannen försvunnit. Inte minst eftersom en femårig flicka samtidigt försvinner spårlöst från en närliggande campingplats och bara någon dag senare försvinner också ännu ett barn, en sjuårig pojke. Anna Varga bestämmer sig för att försöka hjälpa polisen att hitta barnen innan det är för sent.

Även denna deckare är läsvärd. Det jag gillar mest är miljöskildringarna och det sätt författaren bygger upp stämningen runt sjukhuset och i det lilla samhället som är präglat så av det mentalvårdssjukhus som tidigare funnits i Säter. Själva storyn berör förstås, det är alltid jobbigt att läsa om barn som är i fara eller far illa och just pedofili är ju bland det värsta att läsa om. Det känns lite osannolikt att just Anna Varga och hennes kollegor hamnar i hetluften än en gång. Men så är det ju i de flesta deckarserier. Dessutom gör både Anna och polisen några saker som känns lite tvivelaktiga, som att Anna och hennes chef skickar ett USB-minne som är ett tydligt bevis till en reporter istället för till en polis. Varför då, liksom. Och polisen Jerring verkar ha en del hemligheter som kanske kan förklara hans ibland konstiga beteende. Kanske får man veta mer i kommande böcker. Jag kommer definitivt att fortsätta läsa Helena Kubicek Boyes böcker om Anna Varga. Jag gillar att det är en psykolog i huvudrollen, jag gillar den inblick jag får i mentalsjukvårdens annars så slutna värld och jag gillar författarens utforskning av det mänskliga psyket och gränsen mellan friskt och sjukt.

Den ljusaste natten är utgiven av Bokfabriken och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.