Steffi och Nelli

En ö i havet     Näckrosdammen

Havets djup     Ã–ppet hav

Systrarna Steffi och Nelli är tolv respektive sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om att komma till ett paradis, men möts av en karg verklighet. De vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De tror att det kommer att se ut som en semesterort med palmer och strandpromenad. När de kommer fram är det en helt annan verklighet som väntar – där finns bara hav, sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk. Ingen talar deras språk. De får inte bo tillsammans. Och när de börjar skolan blir de retade för sitt mörka hår, brytning och knappa språkkunskaper. Den familj Steffi hamnar hos har förlorat en dotter och har därför svårt att ta till sig Steffi. Hos Tant Alma där Nelli hamnar finns både syskon och en mer kärleksfull fostermor, vilket gör att Steffi känner stor avundsjuka. Under de år de bor i Sverige är breven från föräldrarna väldigt viktiga, men breven är också en ständig källa till oro. Steffi och Nelli bor under stor del av sin uppväxt i Sverige och det är inte alltid lätt. Men de anpassar sig väl och får också uppleva glädje och kärlek.

Serien om Steffi och Nelli innehåler fyra böcker. En ö i havet är den första boken och den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras båda systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad.

Jag blev direkt fast när jag läste första boken och kunde knappt bärga mig tills jag fick läsa fortsättningen. Jag riktigt njöt av läsningen, böckerna berörde mig så. Här finns verkligen allt. Ibland log jag, ibland föll tårarna under läsningen. Så som det kan vara i en tonårings liv. I många fall är igenkänningsfaktorn stor. Kärleksproblem, bråk med syskon och vänner kan alla känna igen sig i. Men systrarna lever i skuggan av kriget, något som präglar hela deras uppväxt och som också präglar den tid de växer upp i. Även här i Sverige märktes ju kriget av och vi får även en skildring av hur kriget i Europa påverkade svenskarna genom ransonering osv.

Förra året gavs dessa fyra böcker ut på nytt av Bonnier Carlsén, med omslagen ni ser ovan. Jättebra tycker jag, för det betyder att de kan nå en ny generation läsare. Och böckerna är precis lika aktuella idag med tanke på de senaste årens flyktingströmmar och Sverigedemokraternas ”framgång”. Det här är böcker jag önskar att alla från 12 år får chansen att läsa. Dels för att få en förståelse för hur historien faktiskt har sett ut. Och dels för att fördjupa sig i det här med hur människor beter sig mot varandra, fördomar, människors lika värde och så vidare.