Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.