Systerklockorna

SysterklockornaFörra veckan var jag sjukskriven efter en operation och då började jag läsa Systerklockorna av Lars Mytting. Jag blev direkt gripen av boken och kunde inte sluta läsa. Jag sträckläste den i stort sett och det var en fin läsupplevelse. Boken bygger på legenden om systerklockorna som gjutits till minne av de siamesiska tvillingarna Halfrid och Gunhild vars vävkonst givit upphov till en bildväv som sägs sia om framtiden. Legenden har förts vidare från generation till generation. För tjugoåriga Astrid Hekne som vuxit upp i den lilla byn i Gudbrandsdalen där den mäktiga klangen från systerklockorna har hörts så länge människorna kan minnas, är legenden en del i berättelsen om hennes egen släkt. Men när boken tar sin början, år 1880, står nya tider för dörren. Den gamla stavklockan är uttjänt och hela kyrkan ska tillsammans med klockorna fraktas till Tyskland dit den har sålts. En tysk arkitekt dyker upp i byn och hans ankomst för en bit av den stora världen till Astrid. Kanske är det hos honom hon kan finna den förtrogne hon behöver för att kunna bevara den rikedom som hennes släkthistoria rymmer, både för nu och evigheten.

Systerklockorna är en unik bok. Den kombinerar norsk landsbygdshistoria, legender, skrönor och gamla sedvänjor med skildringen av en brytningstid och en rad människoöden. Boken handlar om mötet mellan gammalt och nytt, mellan den lilla byn och världen, mellan världsligt och magiskt, mellan kultur, tradition och nydaningar, mellan det som uppnås och det som går förlorat. Den handlar om en dalgång med oändligt vacker men förrädisk och svårarbetad natur. Men allra mest handlar boken om människoöden. Astrid är en nyfiken, sökande, drömmande, men samtidigt redig och bestämd ung kvinna som längtar efter ett annat liv än det som är henne förutbestämt. Och det är rätt tid för det nu. Moderniteten och industrialismen är på ingång och förändringarna känns i luften, även i Butangen. ”Nyprästen”, Kai Schweigard, har nyligen anlänt till Astrids otillgängliga hemtrakter och är precis som den tyske arkitekten Gerard Schönauer en frisk fläkt i byn. Men alla uppskattar inte det nya, moderna. Man vill göra så som man alltid har gjort. Men när inhysingen Klara Mytting frös ihjäl mitt under nyprästens predikan var det trots allt dags för något nytt. En ny kyrka måste byggas och det påverkar alla som bor i Gudbrandsdalen, vare sig de vill eller inte.

Som alltid är det svårt att skriva om en bok som jag gillar riktigt mycket. Det känns som att inget jag skriver riktigt kan ge boken rättvisa. Boken är livfullt skildrad och den innehåller det mesta: kärlek, dramatik, historia, tradition och framtidsförväntan. Det är en bok som skänker eftertanke. Dessutom blir jag så sugen på att åka till Norge och uppleva de storslagna vyerna. Systerklockorna är utgiven av Wahlström & Widstrand och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.