Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

En smakebit på søndag

En ny tidPå söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Nu på morgonen läste jag precis ut En ny tid av Ida Jessen. En lågmäld, finstämd skildring av en kvinnas livsöde i en dansk småstad på 1920-talet. Hon börjar skriva dagbok när hon ska påbörja sin första anställning som lärare i ett litet jylländskt samhälle, men det dröjer tjugo år innan hon fattar pennan igen. Då ligger hennes man, doktor Bagge, för döden och hon tvingas ta itu med sina egna känslor, förväntningar och förhoppningar, likväl som att reflektera över det liv hon levt, och inte levt.

Vi var gifta i tjugotvå år, och även om det har varit en tid då det har hänt mycket, med världskrig, bilar, elektricitet, kvinnlig rösträtt – ja, en hel värld har avvecklats till förmån för en ny, så vill jag ändå säga att de åren har varit en enda lång sammanhängande dag.

För mig har det varit en stilla tid.

Detta citat säger så mycket om boken. Den handlar om en kvinnas livsöde i ett äktenskap som saknat närhet och kärlek i en tid av förändring, modernitet och frigörelse. Men Lilly blir inte fri förrän maken har dött. Och inte ens då är hon riktigt fri till en början, länge hör hon hans röst inom sig, i en evig, tyst dialog. En ny tid är en läsvärd bok. Snart ska jag läsa Doktor Bagges anagram, uppföljaren som skildrar Lillys man, doktor Bagges, perspektiv på deras liv tillsammans. När jag läst den kommer recension av båda böckerna på bloggen.

16 kommentarer till En smakebit på søndag