Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blod i gruset

Blod i grusetMats Jonsson har skrivit och tecknat flera böcker om sin uppväxt tidigare, men Blod i gruset är hans första kapitelbok. Jag blev nyfiken på den eftersom den skulle handla om skotten i Ådalen 1931. Jag är ju född och uppvuxen i Ådalen. Ändå har jag hört förvånansvärt lite om dessa händelser. Och när jag läser boken inser jag att det nog inte bara är jag som känner att dessa händelser fått väldigt lite uppmärksamhet.

Boken handlar om Mats som bor granne med ett äldre par, Lasse och Ing-Mari. Lasse börjar bli dement och en kväll när han vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke. Mats blir nyfiken. Varför drömmer Lasse mardrömmar? Och varför skriker han om ”blod i gruset”? Vad är det han har varit med om? Samtidigt ska Mats klass genomföra ett projektarbete och det ger honom möjlighet att fördjupa sig i Lasses uppväxt som verkar sammanfalla med traktens dramatiska historia. Mats och klasskompisen Arlene spårar Lasses historia ända tillbaka till en vårdag 1931. Dagen då fyratusen människor i Ådalen marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Blod i gruset är ett slags mysteriebok, fast med stark historisk koppling. Genom det skönlitterära anslaget och karaktärerna som hjälper Mats med hans projektarbete genom att berätta vad som hände före och under demonstrationen får vi läsare en god inblick i vad som hände i Ådalen 1931. Det är en levande och målande skildring. Det bästa är att vi genom boken får veta hur händelsen påverkade individerna och hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer långt efter det att händelsen inträffat.

Boken handlar dock inte bara om mysteriet och historia. Här finns också en berättelse om vänskap och mobbing likväl som en berättelse om skam och skuld. Vi får också ta del av flera fina karaktärsskildringar från flera generationer, vilket inte alltid är så vanligt förekommande i barnböcker. En gripande berättelse som engagerar läsaren lika mycket som en pusseldeckare. Det här är en bok som jag rekommenderar för vetgiriga läsare i mellanstadieåldern som är intresserad av historia och spänning. Boken läses med fördel som högläsningsbok.

Blod i gruset är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

2 kommentarer till Blod i gruset