Tjuvdrottningen

TjuvdrottningenTjuvdrottningen är del 2 i serien Månvind & Hoff. Äntligen fick jag läsa vidare om barnhemsflickan Mika i 1800-talets Stockholm.

I Tjuvdrottningen är det vår, staden har väckts till liv och på Norrbro flockas åskådarna runt en populär knivkastarföreställning. Men på barnhemmet skolkar två av de föräldralösa barnen från skolan och konstapel Valdemar Hoff kommer med en oväntad anklagelse. Mika inser snart att barnen är inblandade i något mycket farligare än de själva förstår. Hon bestämmer sig för att försöka rädda dem, men det kräver att hon sätter sitt eget liv på spel…

Tjuvdrottningen är precis som första delen, Nattkorpen, gripande, spännande, välskriven och en riktig skräckläsarbok. Extra bra har författaren Johan Rundberg lyckats med miljöskildringarna. Man kan verkligen se platserna framför sig, höra ljuden, känna stanken. Det är realistiskt och trovärdigt. Barnhemsflickan Mika skildras också väldigt fint, liksom hur det troligen var att vara ett fattigt, ensamt, föräldralöst barn i 1800-talets Stockholm. Intrigen lockar och är spännande eftersom man vill veta barnens öden. Det är lätt att relatera och förstå barnens längtan efter egna familjer, trygghet och drömmen om att få bli älskad.

Boken funkar både att läsa själv och som högläsningsbok på mellanstadiet. På förlaget Natur & Kulturs hemsida kan man ladda ner en karta illustrerad av Lina Blixt och därmed besöka de platser där historien utspelar sig. På så sätt kan man göra sin egen vandring i Månvind & Hoffs Stockholm. En lärarhandledning finns också att ladda ner från förlagets hemsida.

Själv ska jag så fort som möjligt läsa tredje delen Dödsängeln, för nu är jag väldigt nyfiken på att få svar på frågorna om Mikas ursprung och hur det ska gå för henne.