Ska det kännas såhär?

Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor) : känsloboken 2Ska det kännas såhär – och andra svåra frågor är uppföljaren till Känsloboken som kom förra året. Precis som föregående bok är det barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran som tillsammans med illustratören och formgivaren Annika Lundholm Moberg som skapat boken.

I förra boken presenterades olika känslor och varför man känner som man gör. I denna bok ligger fokus mer på svåra frågor. För vissa frågor är ju lätta att svara på, som ett mattetal eller vilken favoritfärg man har. Men så finns det ju också de där riktigt kluriga frågorna. De som inte alltid har något svar. De som handalr om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Ofta kanske man känner sig ensam, tror att ingen annan grubblar på samma saker som en själv eller att ingen förstår en. Men faktum är att det oftast är precis tvärtom, att många andra grubblar på exakt samma saker. Tack vare sådana här böcker inser man att man inte är ensam och att det kan bli lättare ifall man försöker sätta ord på känslorna.

Boken är indelad i kapitel med namn som till exempel Vad är meningen med livet, Vem är jag, Ska det kännas så här, Varför kan jag inte det här, Vad ska jag göra om jag har det jobbigt hemma, Vad gör jag när det krånglar med kompisar, Varför är döden så läskig och Vad händer i framtiden? Precis som föregående bok så finns också länktips och lästips i slutet.

Återigen en måste-ha-bok för lågstadiet. En bok att bläddra i, läsa lite här och var, få igenkänning och tröst av, och kanske väcker den också nyfikenhet och intresse att läsa mer eller börja prata mer om känslor. Illustrationer och formgivning är även i denna bok uttrycksfull och träffande, precis som ton och tilltal och valet av ämnen.