Mysteriet i Frostköping

Mysteriet i FrostköpingMysteriet i Frostköping är en adventskalenderbok för åldern 9-12. Det har ju blivit populärt med adventskalenderböcker för yngre barn, där man läser ett kapitel om dagen fram till julafton. Men för äldre barn har utbudet hittills varit lite skralt, så denna är välkommen.

Mysteriet i Frostköping handlar om tvillingarna Rut och Rakel som älskar julen. De ska fira den hos morfar Gunnar som kanske är än mer jultokig. Han bor i den lilla staden Frostköping och i hans hus är det hembakta lussekatter, hemstoppad julkorv och överdådigt pynt som gäller.

Rut tar tåget i förväg upp till morfar eftersom Rakel ska ha en efterlängtad dansuppvisning. Men när hon kommer fram blir inget som hon tänkt. Morfar kommer inte och möter henne. Istället verkar han vara försvunnen. En kvinna bor i hans hus och påstår att morfar har rest bort…

Rut inser snabbt att något är fel och när även Rakel kommer upp till Frostköping börjar de nysta i mysteriet. Morfar och julen måste räddas!

Mysteriet i Frostköping är en lättläst, spännande och julig adventskalenderbok som passar lika bra för högläsning i klassen som att läsa själv. Själva mysteriet är väldigt förutsägbart så det är inte direkt något klurande läsaren får göra. Men stämningen och julmyset uppväger. Och trots förutsägbarheten har boken något som fängslar och griper tag och gör att man inte kan sluta läsa.