Klotet 2007

En av mina nya favoritbloggar heter Klotet 2007 (http://tredjeklotet.blogspot.com/). Såhär beskriver hon sin blogg: ”År 2007 ska jag försöka bli en bättre världsmedborgare. Med små och några större handlingar vill jag bidra en liten smula till en mer balanserad värld – ekologiskt, ekonomiskt, och socialt rättvist – där fler får tillgång till hälsovård, utbildning och skäliga arbetsförhållanden. Häng med mig på en ny utmaning varannan vecka!

Hon utgår från en bok som heter ”The better world handbook” (http://www.betterworldhandbook.com/2nd/). Jag skulle vilja ha den, tror att jag får försöka flirta med Tomten… Synd att den inte finns på svenska ännu bara. I bloggen testar hon även olika ekologiska och miljömärkta produkter och ger dem betyg. Man kan söka bland recensionerna. Dessutom så finns det mängder med länktips och boktips för de som vill läsa mer i ämnet. Några böcker som jag själv skulle vilja läsa är ”En obekväm sanning” av Al Gore, ”Oväder” och ”Sex grader” av Mark Lynas, ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent” av Andreas Malm samt ”En värld” av Peter Singer.

Varannan vecka lägger hon alltså ut en ny utmaning på sin blogg, som vem som helst för anta, helst så många som möjligt.

Vecka 47-48 handlar utmaningen om tvätt och tvättmedel. Det är första gången som jag ställer upp i utmaningen, och det ska bli spännande. Jag kommer att fortsätta ta itu med utmaningarna här på bloggen allteftersom veckorna går.

I Bett R Worlds namn, utmanar jag dig till följande:

  1. Ta reda på hur hårt ditt vatten är. (Googla på ”hårt vatten” och din stads namn – hittar du inget besked så kolla på din kommuns hemsida). I Södra Sandby som är litet, har vi ändå olika hårdhet på vattnet. I vårt hus har vi mjukt vatten (hårdhet 3-4), medan det är medelhårt på grannvägen. Skriv upp hårdheten på en post-it och sätt på insidan av ditt tvättmedelsskåp.
  2. Välj ett miljövänligt tvättmedel och utan fosfater om du har eget avlopp. Till exempel Hemköps egna märke, Skona eller Fauna som alla klarar sig bra i tvättester.
  3. Kolla hur mycket tvättmedel du ska använda. Läs på ditt tvättmedelspaket hur mycket tvättmedel som behövs.
  4. Skaffa rätt doseringsmått (matsked, halvdeciliter eller från tvättmedelsfabrikanten). Om du byter tvättmedel, kanske du behöver byta mått också.
  5. Tvätta i låga temperaturer. En 60-tvätt drar dubbelt så mycket el som en 40-tvätt. Vissa tvättmedel funkar även i 30 grader.

Här är mina svar på utmaningen:

  1. Vi har mjukt vatten här i Umeå. Enligt en tysk hårdhetsgradering så räknas mellan 2,1 till 4,9 som mjukt vatten och Umeå ligger på 3,8, så det är ju ingen tvekan.
  2. Jag har använt parfymfritt och miljömärkt tvättmedel (och även diskmedel, rengöringsmedel och hygienartiklar) under några månader nu. När jag fick barn tyckte jag att det kändes bra att byta ut mina gamla produkter och det är inget jag ångrar.
  3. Jag doserar enligt tvättmedelspaketet redan. Använder flytande tvättmedel och det står exakt hur mycket man ska använda.
  4. Jag använder mig av kapsylen till tvättmedelsflaskan, så exakt mått som det kan bli. I övrigt så köper jag refill till tvättmedlet, istället för att köpa en ny plastflaska varje gång.
  5. Jag försöker tvätta i låga temperaturer. Kör oftast bara fulla maskiner också. Vi bor i hyreshus, så det blir att man sparar ihop ganska mycket tvätt innan vi väl bokar tvättstugan.

Jag har alltså klarat utmaningen mycket bra den här veckan.