Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig är Christina Wahldéns senaste ungdomsbok. Som vanligt behandlar boken ett brännande och angeläget ämne och som vanligt är boken minst lika läsvärd för alla vuxna. Boken handlar om Ombeni som har flytt från krigets Kongo till Sverige. Hennes familj är nästintill utplånad och hon har fruktansvärda minnen med sig till sitt nya hemland. Här i Sverige hamnar hon i en egen lägenhet i norra Sverige och hon börjar på gymnasiet i en helt vanlig gymnasieklass. Hon plågas hårt av sina minnen, framförallt nattetid, och hon har svårt att finna sig tillrätta. Ingen förstår vad hon varit med om, inte de andra tjejerna i klassen, inte läraren och inte ens handläggaren på Migrationsverket.

Jag har läst alla Christina Wahldéns böcker och gillat alla jättemycket. Hon väjer inte för jobbiga ämnen och hon är bra på att uppmärksamma sådant som skulle ha uppmärksammats för länge sedan. Jag tror att jag har skrivit om alla hennes böcker att de borde vara ett måste att läsas såväl i skolan som av alla vuxna som på något sätt kommer i kontakt med ungdomar. Den här boken är inget undantag.

I Kongo har drygt fem och en halv miljon människor dött sedan krigsutbrottet 1998. Det är den dödligaste väpnade konflikten i världen sedan andra världskriget. Hundratusentals kvinnor och flickor har våldtagits igen och igen av olika väpnade grupper.