Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kattsveket

KattsveketKattsveket är första delen i en ny serie för barn i lågstadieåldern som heter Djurdeckarna. Boken handlar om Jakob och Joakim som är bröder och som bor i Björkviken. En dag hittar de en låda med övergivna kattungar. De bestämmer sig för att gå till polisen för att de ska kunna leta rätt på den människa som lämnat kattungarna vind för våg. Men polisen vill inte hjälpa till, så pojkarna bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Kattsveket vänder sig till barn i åldern 6-9 år. Boken är ganska tjock för att vända sig till den målgruppen, men är ändå lättläst eftersom den har stor text och mycket luft på sidorna. Som läsa-själv-bok vänder den sig därför till de lite äldre barnen i målgruppen, men som högläsningsbok fungerar den också bra. I boken finns även illustrationer här och var. Illustrationerna av Mikael Andersson är dock tyvärr i gråskala och är därför kanske inte alltför spännande. Jag tror att bilderna hade vunnit på att vara i färg. Jag fastnar inte heller riktigt för illustrationernas uttryck. Bokens tema däremot är intressant. Det här är troligen en av väldigt få böcker som tar upp djurskyddsfrågor för den här målgruppen. Ett viktigt ämne som dessutom också ofta berör barn i den åldern. Som ett plus får vi också ta del av hur ett katthem jobbar. Dessutom ska man inte sticka under stol med att boken är lite av en sträckläsarbok. Spänningsmässigt är den inte direkt någon LasseMaja-deckare, men den har ändå något som gör att man vill läsa vidare för att se hur den slutar. Sammanfattningsvis är Kattsveket en intressant, spännande och läsvärd bok för alla djur- och deckarälskande barn i lågstadieåldern.

Kattsveket är skriven av Mari Bister, utgiven på Vulkan och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.