Allt är precis som vanligt

I Allt är precis som vanligt vrider författaren Kristina Murray Brodin och illustratören Maija Hurme på en tanke som de allra flesta barn funderar över någon gång, nämligen vad som skulle hända föräldrarna om deras barn försvann.

Jag drömmer och i drömmen försvinner jag. Helt osynlig blir jag. Och jag hörs inte heller. Är det sant, blir mamma och pappa ledsnast i världen, blir de ledsna så de dör?

Boken inleds med en mamma och en pappa och ett barn. Barnet berättar att mamma och pappa bara tjatar, bestämmer och har inte tid. ”Vill de ens ha mig”, undrar barnet. Föräldrarna bedyrar förstås att om inte barnet fanns så skulle de självklart bli ledsna, ledsnast i världen, så ledsna så de dör. Men de har ändå inte tid. Allt är precis som vanligt. Men så blir barnet osynligt. Hen varken hörs eller syns längre, ett slags fantasilek (eller är det verklighet?) för att se om det verkligen stämmer det som föräldrarna säger. Föräldrarna letar och letar, polisen letar, grannarna letar, de tänder ljus i förskolan, mamma gråter och skriker, de kan inte sova, omgivningen är extra rädda om sina barn. Allt är som vanligt, men ändå inte. Föräldrarna är ledsna, men inte ledsnast i världen och inte så ledsna att de dör. Så kommer barnet tillbaka och allt är precis som vanligt. Fast kanske ändå inte…

Det här är en liten bilderbok som fungerar till en bred målgrupp. Alla mina barn tyckte om boken. Ja, 4-månaders bebisen sa kanske inte så mycket, men fyraåringen, femåringen och tioåringen uppskattade boken allihopa på olika sätt. Mest tyckte de om den för att den var så sorglig. Och för att slutet var lyckligt. Själv gillar jag den också. Det är en stämningsfull bilderbok som på ett enkelt och lättbegripligt sätt tar upp en viktig fråga som säkert blir allt vanligare för barn att ställa sig i dagens stressade samhälle med surfplattor och mobiler som pockar på föräldrarnas uppmärksamhet. Texten är enkel, men rymmer mycket tankar och känslor, vissa meningar är som poesi och boken är mycket välskriven. Illustrationerna är också fina, de samspelar fint med texten och är väldigt uttrycksfulla. Det här är en liten pärla! Rekommenderas varmt!

Allt är precis som vanligt är utgiven av Vombat förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Allt är precis som vanligt

Comments are closed.