En sista vinter

En sista vinterEn sista vinter är Håkan Norebäcks skönlitterära debutroman. Det är en bok om en familj som varit med om en tragedi där ett av barnen dog och hur detta sedan har påverkat hela familjen på olika sätt ända sedan dess. Det är också en roman om skuld, försoning, rasism och identitet. I huvudrollen står Jonny, nyligen utsläppt från fängelset och på väg hem till den döende hemorten för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt blir bra. Tror hon. Men pappan dör plötsligt och Jonny dras in i sin brors smutsiga affärer för att rädda familjen och familjeföretaget. När han är tillbaka i sitt barndomshem blir också minnesbilderna starkare. Dels av tragedin som han kom att anklagas för, dels av de övergrepp han utsattes för barn. Till slut går det inte längre att fly. Han tar sin tillflykt till det han känner igen. Han faller tillbaka i sitt gamla missbruk. En morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad har han egentligen gjort sig skyldig till?

Den här boken fick jag läsa tack vare Facebook-bokcirkeln Kollektivet. Det är en berättelse om utsatthet, utanförskap, övergrepp och otrygg barndom. Jag läste någonstans att boken berättar de stökiga killarnas historia och det stämmer till stor del. Jonny är en trasig kille som har hamnat fel i livet till stor del på grund av det som hände när han var barn. Det bidrar till ökad förståelse för killar som Jonny, för det finns det ju väldigt många av här i samhället. Tjejer också för den delen. Trots detta har jag svårt att riktigt känna för Jonny. Jag kommer inte honom tillräckligt nära helt enkelt. Den mystiske pojken Ninos inblandning tycker jag inte tillförde så mycket till själva historien. Han är inte heller någon som jag blir riktigt berörd av tyvärr. Det jag tycker är bokens största styrka är skildringen av hemkomsten. Jag, som själv är uppväxt i en liten stad som jag flyttade ifrån redan när jag var 17, känner igen de blandade känslor som en hemkomst är förknippad med. Och då har jag absolut inte på långa vägar samma minnen som Jonny. Små städer är speciella med dess ryktesspridning och de stämplar som man får om man sticker ut. Stämplar som är omöjliga att tvätta bort ens om det gått många år sedan man fått dem.

En sista vinter rekommenderar jag till de som vill läsa en relationsroman, spänningsroman eller ett familjedrama, för boken har alla dessa tre delar. Boken är utgiven av Bokförlaget Forum. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.