Söta pojkar är bara på låtsas

Allt var så mycket enklare då när söta pojkar bara var på låtsas: vackra och glittrande som bokmärken i en pärm. Nu var de plötsligt lika verkliga som jag…

Ella är sexton år och har precis börjat på teaterprogrammet på gymnasiet i Halmstad. Hon drömmer om att bli skådis och få spela mot Jonas Malmsjö på Dramaten. Målmedvetet letar hon också efter söta pojkar att ha sex med. Hon vill ha kul och är egentligen inte ute efter ett långvarigt förhållande. Men Ella blir mot sin vilja den som killarna vill ha för en natt men ändå ser ner på. Och ibland gör det ont. Var går gränsen? Och varför kan inte en tjej få vara en player?
 

Söta pojkar är bara på låtsas är Moa Eriksson Sandbergs debutroman för ungdomar och den bygger på hennes egna dagboksanteckningar från tonåren. Den handlar till stor del om sexdebuten och inte minst om de förväntningar man har på sexdebuten och som sedan ställs mot verkligheten när det väl blir dags. Igenkänningsfaktorn för den här boken är nog stor bland unga vuxna. Dessutom behandlar den ett ständigt aktuellt ämne som inte så ofta skildras i ungdomsböcker, i alla fall inte på det här sättet.