Två av allt

Två av alltI den lilla transsylvanska staden finns det två av allt. Två floder, två huvudgator, två begravningsplatser, och två vänner som springer fortare än alla andra. Eli springer för att kunna komma undan vampyrerna som hans bror berättat om, och Luli springer ikapp med Eli. Varje dag ger Eli hela sin matsäck till Luli, för hos henne är det fattigt och det finns ingen som gör smörgåsar åt henne. Eli och Luli är jämt tillsammans, ända till den dag när Luli och hennes syster måste resa till Amerika. Deras pappa är redan där för att söka efter ett bättre liv åt dem. Luli lovar att skriva men det kommer inget brev. Istället kommer kriget, andra världskriget. Och tiderna blir svårare och farligare, särskilt för alla som är judar. Och det är Eli och hans familj.

Två av allt är en varm och stark berättelse om två barns livsavgörande vänskap i en svår tid. Rose Lagercrantz har utgått från sina släktingars historia. Hennes mamma föddes i det som idag är Rumänien. Hon tvingades bort från staden tillsammans med många andra judar och hamnade i Auschwitz där bland annat hennes mamma, Roses mormor, dödades, liksom flera av hennes syskon och syskonbarn. Roses mamma Ella och hennes syster Rosalia kom till Sverige tack vare Röda korset. Även storebror Victor kom till Sverige lite senare. Rose Lagercrantz släktingar ville inte prata om det förflutna, precis som Eli i berättelsen, men Rose har genom åren skrivit upp sådant hon snappat upp. Inför 75-årsminnet av Auschwitz befrielse fick hon en förfrågan från Sveriges Radio att skriva en saga för barn om det judiska ödet och då växte berättelsen om Eli och Luli fram.

Det är en ganska svårläst berättelse, trots att den inte innehåller så mycket text. Det beror förstås på att det är ett tungt ämne som behandlas. Jag tycker därför inte att detta är en bok som barn ska läsa själva. Den passar bättre som högläsningsbok där den vuxne får möjlighet att förklara och svara på frågor. Den skulle passa i en klass när man pratar om historia och andra teman som berättelsen berör. Tack vare vänskapen och kärleken mellan Eli och Luli lättas dock berättelsen upp, så det är inte tungt och svart hela tiden. Tvärtom så är det också en varm och söt historia, även om själva ramberättelsen är tung.

Två av allt har massor av illustrationer av Rebecka Lagercrantz. De är tecknade i akvarell, mjuka och varma, vilket passar perfekt för berättelsen. En fin, tänkvärd och berörande berättelse.

Boken är utgiven av Bonnier Carlsen.