Bli kvar

Bli kvarBli kvar är en kortroman av Maja Hjertzell som vänder sig till unga vuxna. Boken handlar om Lukas och när vi kommer in i handlingen har han precis vaknat upp bredvid Sophie som är hans bästa vän, men också tjejen som han varit kär i så länge han kan minnas. Och idag ska hon flytta iväg till Göteborg, 27 mil bort. De har gått ut gymnasiet och i den lilla ort som de har vuxit upp i förväntas det att man ska flytta iväg och börja plugga. Lukas vill inte det. Han vill gå sin egen väg. Stanna kvar. Inte flytta bara för att alla förväntar sig det. Boken har 142 sidor och är inte mycket större än en pocketbok. Texten är luftig. Det är därmed en bok som går snabbt att läsa. Men den är samtidigt tänkvärd. Den handlar om de livsval man måste göra när man växer upp och tar stundenten. Lukas måste hela tiden stå till svars för sitt beslut att stanna kvar. Samtidigt som han ju också måste försöka känna efter vad just han vill. Måste man vara misslyckad för att man inte vill plugga vidare? Eller för att man inte vill flytta? Varför måste allt förändras? Och varför räcker inte Lukas som anledning för att Sophie ska stanna kvar? Varför måste hon iväg?

Boken utspelar sig bara under ungefär ett dygn, men det är ett intensivt och känslofyllt dygn. Vi får komma nära, nära Lukas tankar och känslor. Det är en fin skildring av den första stora kärleken, likväl som en vacker skildring över en känslig killes funderingar. Samtidigt väcker boken även andra tankar, kring livsval, hembygd, uppväxt, flytta eller bli kvar. Att få in allt detta på så få sidor är skickligt gjort av Maja Hjertzell. Språket är otroligt vackert! Jag önskade att jag hade en fin anteckningsbok att skriva citat i medan jag läste. Boken rekommenderas varmt till alla ungdomar och unga vuxna, inte minst till de som brukar avskräckas av tjocka böcker.

Bli kvar är utgiven av Gilla böcker. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

En giftig skandal

En giftig skandalÄntligen har Kristina Appelqvist kommit med en ny bok om Emma och Helena på Skövde universitet. En giftig skandal heter denna bok som är nummer fem i serien. Det ska hållas en litteraturfestival på Västgöta universitet och fokus för festivalen är Agatha Christie. Dagarna innan festivalen upptäcks en tidigare okänd brevsamling som får stor uppmärksamhet internationellt. Men detta kommer trots allt i skymundan när det sker ett mord vid invigningsmiddagen. Fler dödsfall följer och det dröjer inte länge förrän polisen inser att gärningsmannen medvetet kopierar morden ur Agatha Christies böcker.

Rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller är tillbaka i en ny spännande deckare där de återigen hamnar mitt i ett morddrama. Jag har läst alla de tidigare böckerna och fastnat för dem eftersom den akademiska miljön utgör en intressant inramning. Dessa deckare är inte blodiga utan det är snarare pusseldeckare där fokus ligger på att klura ut lösningen på mordgåtan. Inte helt olikt Agatha Christies egna böcker alltså. Både Emma och Helena är fascinerande och sympatiska karaktärer, båda karriärsinriktade, men ändå trevliga och varma människor som har både små och stora problem i privatlivet vid sidan av deckargåtan. Böckerna är dessutom välskrivna, spännande och charmiga i en salig blandning.

En giftig skandal är utgiven av Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Osebol

OsebolDet var meningen att jag skulle gå på föreställningen Osebol här i Hudiksvall, men den ställdes in på grund av corona-viruset som så mycket annat. Inför den läste jag i alla fall boken Osebol av Marit Kapla.

Osebol är en by vid Klaräven i norra Värmland. En liten by som successivt avfolkats och det som funnits allt eftersom har lagts ner – skolor, fabriker, affärer. Vi som vuxit upp och bott i liknande byar känner igen oss i landsbygdens förvandling och den uppgivenhet detta medför. Detta skildras också på ett nyktert, men varmt och känslosamt sätt i Marit Kaplas bok. Hon, som själv föddes i Osebol, har intervjuat i stort sett alla byns vuxna invånare mellan 18-92 år. Dessa intervjuer har hon sedan kokat ner till lyriska berättelser som går rakt in i hjärtat.

Det är invånarnas livsöden som vi får ta del av, på ett poetiskt sätt, men med deras egna ord. Det är skogsarbetare, undersköterskor, byggjobbare, grävmaskinister, folk som fötts och vuxit upp i Osebol likväl som ensamkommande och inflyttande från världens alla hörn. Alla har de något att berätta. Det kan handla om byn, älven och skogen, om vården, skolan, vargen, jakten, skidbacken och elljusspåret, eller om landsbygden, kommunen och samhället. Men det kan också vara djupt personligt, om att inte kunna få barn, att förlora någon man älskar, att vara eldsjäl i den lokala dansklubben, att brinna för sitt jobb, att fly från krig, att jobba i skogen eller tillbringa många mil i bil när man jobbar inom hemtjänsten… De intervjuade berättar om sina liv, om hur livet tedde sig förr och hur det har förändrats genom åren. De olika människoödena vävs samman och ger en helt unik bild av en bys själ. Det är sorg, humor, glädje, gemenskap och framförallt värme. Att boken dessutom är skriven till stor del på dialekt gör att man kommer ännu närmare de intervjuade.

Osebol är en annorlunda, unik läsupplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Ett stycke svensk historia. En levande, målande glesbygdsskildring som knappast kan lämna någon läsare oberörd. Boken fick Augustpriset 2019 i kategorin skönlitteratur, och det var den väl värd. En värdig vinnare. Och en bok jag varmt rekommenderar till alla, oavsett vilken typ av böcker man egentligen föredrar. Är du nyfiken på den så läs gärna de smakbit jag delat här tidigare. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.