Lättlästa böcker – Bokförlaget Hegas

Hegas är ett av de förlag som bara ger ut lättläst. Redan 1983 startades förlaget av två specialpedagoger som fått nog eftersom de saknade bra lättlästa böcker till sina elever. De startade Hegas, som kom att bli Sveriges första bokförlag med ambitionen att ge ut lättläst skönlitteratur av hög kvalitet. Och fortfarande, över 30 år senare, ger de fortfarande ut lättlästa, spännande, roliga och viktiga böcker för att alla barn och ungdomar ska få möjligheten att möta läsglädje och läslust.

Hegas använder sig av LIX för att mäta hur lättlästa deras böcker är. De ger sällan ut böcker där LIX ligger över 20. De delas också in sina böcker i Hegas-nivåer, från 1 till 5 utifrån bokens svårighetsgrad:

Hegas-nivå 1: Böcker för den som just börjat läsa eller för den som har ett mycket begränsat ordförråd.

Hegas-nivå 2: Böcker med ett mycket enkelt och konkret språk som är lätt att avkoda.


Hegas-nivå 3: Lättlästa böcker med ett språk som ligger ganska nära talspråket.


Hegas-nivå 4: Lättlästa böcker med enstaka svårare ord och med ett språk som ställer lite högre krav avseende ordförråd och grammatik.


Hegas-nivå 5: Lättlästa böcker med något fler svåra ord där språket närmar sig det litterära.

Hegas-nivåerna säger ingenting om läsarnas ålder, utan tvärtom är tanken att alla åldersgrupper ska ha möjlighet att läsa böcker i alla Hegas-nivåer, så nivåerna utgår helt från hur lättlästa böckerna är i relation till varandra.

På Hegas hemsida kan man enkelt hitta böcker för alla läsare, antingen utifrån ålder, tema eller Hegas-nivå. Hegas ger också ut många ljudböcker eftersom de anser att ljudböcker är en effektiv hjälp för den som kämpar med sin läsning. Till varje bok finns också så kallade Läsnycklar, ett pedagogiskt material som underlättar för lärare som vill jobba med böckerna tillsammans med sina elever.

Precis som Nypon och Vilja förlag arbetar Hegas med många välkända författare, vilket gör det extra kul, inte bara för att man då vet att böckerna är välskrivna, utan kanske framförallt för att det skapar delaktighet. På så sätt kan de barn som behöver lättlästa böcker ändå läsa böcker av samma författare som sina klasskompisar och på så sätt hänga med lite bättre i boksamtal. Hegas böcker har också lockande framsidor där det inte är framträdande att böckerna är extra lättlästa.

Jag har läst 6 böcker ur Hegas utgivning.


Lucia med Hallon
är en perfekt bok att läsa i luciatid. Den handlar om Lisa och Tyra som ska ha ett luciatåg. Lisa ska vara tärna och Tyra ska vara tomte. Men vem ska vara lucia? Det får hästen Hallon vara. Det blir ett fint luciatåg och alla de lussar för blir glada, men på vägen hem händer något hemskt, det blir mörkt och det snöar och barnen tappar bort sig i skogen. Tur att Hallon hittar hem. Boken är både skriven och illustrerad av Erika Eklund Wilson som gör helt underbara och färgglada illustrationer. Det är en spännande berättelse, inte minst om man gillar hästar, men den går utmärkt att läsa även om man inte skulle göra det. Längst bak hittar man en presentation av författaren/illustratören och en presentation av Hegas-nivåerna. Det finns en hel serie om Hallon och jag tror att de är väldigt populära bland hästtokiga tjejer. Hegasnivå 2 av 5 och Lix 14. Boken rekommenderas från 7 år.

Vi fortsätter med luciatemat. Modigast av alla utspelar sig nämligen också i luciatid. Lydias klass ska ha luciatåg och man röstar om vem som ska vara årets lucia. Fast man gör det på ett lite annorlunda sätt, de som vill vara lucia skriver sitt namn på en lapp och sedan drar fröken en av lapparna. Det namn som fröken läser upp är Nizan. Han sjunger bäst i klassen, så det är egentligen en självklarhet att just han ska vara lucia. Men att vara lucia som kille visar sig inte alls vara någon självklarhet för alla. Tur då att Nizan är modigast av alla. Boken är skriven av Gull Åkerblom och illustrerad av Sissel Gustafsson. Även denna bok ingår i en serie. Boken har stora, färgglada illustrationer som är jättefina och inkluderande. Även här presenteras författare och illustratör i slutet av boken. Den har Hegasnivå 2 av 5 och Lix-värdet är 15. Rekommenderas från 8 år.

Zombiespanarna och Spökspanarna är två mysrysliga böcker skrivna av Annika Widholm och illustrerade av Jonna Björnstjerna. I Zombiespanarna spanar Malva och Hanna efter zombier i gallerians affärer och det slutar med att de blir jagade av ett helt zombiegäng. I Spökspanarna är Malvas och Hannas klass på biblioteket. Det sägs att det spökar där och de börjar därför spana efter spöken. De hamnar på vinden där de träffar på en tant som varit död väldigt länge… Böckerna ligger lite i gråzonen mellan fantasi och verklighet, och dessutom mycket spänning och lite humor. En perfekt blandning för nybörjarläsarna. Jonnas färgglada och uttrycksfulla illustrationer höjer läsupplevelsen ytterligare. Lixvärdet ligger på 16 respektive 17 och Hegasnivån är 2 av 5. Böckerna rekommenderas från 7 år.

Kim och Lina rider iväg handlar om syskonen Kim och Lina. De hänger ofta tillsammans och en dag får Kim förlja med Lina till stallet. Han tänker inte rida själv, för han tycker att hästar är rätt så skrämmande. Men så blir en häst ledig och han testar att rida i alla fall. Så händer såklart det som inte får hända, Kims häst sticker iväg i full galopp. Lina rider efter för hon vill såklart hjälpa sin bror. Men hur stoppar man en skenande häst? Det finns massor av böcker om Kim och Lina, mem det är ingen hästserie utan spännande och ändå vardagsnära böcker om allt som syskonparet hittar på. Passar därför bra för såväl killar som tjejer som gillar fartfyllda, humoristiska böcker. Lix 11 och Hegasnivå 2 av 5.

Ingen som hon vänder sig till äldre läsare än de tidigare böckerna. Den handlar om Tova och hennes kusin Judit. De är 10 och 11 år, de är varandras bästa vänner och de umgås hela tiden. Så en dag får de reda på att Judit har cancer. Hon opereras och får cellgifter, men det räcker inte. De lever med vetskapen om att Judit snart inte kommer att finnas där och för Tova är det outhärdligt att ens tänka på det. Så kommer dagen. Och det blir självklart precis så jobbigt som Tova föreställt sig. Men så småningom lättar sorgen lite, blir lättare och hon är ju inte ensam, Tova. Hon har sina föräldrar och vännerna Elin och Leo. Trots att boken handlar om ett hemskt tungt ämne och stundvis även får mig att bli tårögd så finns det hopp. Jag tror att det är jätteviktigt att det finns sådana här böcker, även om det är jobbigt att läsa så är det ett viktigt ämne. Och för många barn innebär det trots allt igenkänning.  Lix 18 och Hegasnivå 3 av 5. Boken rekommenderas från 10 år och det här är faktiskt en bok jag skulle rekommendera till väldigt många att läsa, även om man inte råkar ha behov av lättlästa böcker, så bra är den. Författare är Helena Karlsson. Illustrationer saknas.