Kvinnoalfabetet: E

Idag blir det två inlägg i Kvinnoalfabetet, för idag är det ju också dags för den femte bokstaven i Enligt O:s alfabetsutmaning. Bokstaven E handlar det alltså om och här är frågorna:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?

Emma Vall. Det är egentligen inte bara en författare, utan det är en författarpseudonym för de tre kvinnliga författarna Maria Herngren, Eva Swedenmark och Annica Wennström. De har gett ut en hel serie kriminalromaner om journalisten Amanda Rönn, men också en serie ungdomsdeckare om Svala och en serie barndeckare om Sunna och Sixten. Alla tre författarna är journalister och de har skapat riktigt bra, välskrivna och underhållande böcker. Dessutom tycker jag att det borde vara en konst i sig att tre personer skriver böcker tillsammans, men dessa författare lyckas hur som helst bra med denna bedrift.

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?

Även under denna punkt skulle Emma Vall kunna passa in, men istället väljer jag barnboksförfattaren och illustratören Amanda Eriksson. Hon är en produktiv författare som bland annat har skrivit och/eller illustrerat Min bok om prinsessor, Min bok om husdjur, Ett djur på fem bokstäver och Boken om Boken. Lättlästa, underhållande och roliga böcker som vänder sig till de lite yngre barnen och nybörjarläsarna.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Ebba Witt-Brattström. Hon är feminist, litteraturvetare och professor, faktum är att hon är den första kvinnliga professorn vid Södertörns högskola. Hennes doktorsavhandling om Moa Martinson har nått stor spridning. Hon var medlem i den feministiska organisationen Grupp 8. Hon ingick i redaktionen för Nordisk Kvinnolitteraturhistoria under många år. I november kommer hon till Ljusdal på författarkväll. Hoppas jag kan gå dit då.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Edith Södergran. Hon debuterade med sin första diktsamling som 24-åring. Hon dog redan när hon var 31 år, så hennes författarskap är kort. Men trots detta så blev hennes lyrik oerhört uppskattad och hon har också haft ett stort inflytande på efterkommande lyriker. Tyvärr hann hon ju själv inte åtnjuta särskilt mycket av den berömmelse hon och hennes verk fick eftersom hon dog så ung.

11 thoughts on “Kvinnoalfabetet: E

  1. Fin lista! Witt-Brattström har jag haft förmånen att ha som lärare på just Södertörns Högskola – hon är fantastiskt bra och kunnig!

  2. Edith Södergran vet jag att vi läste i gymnasiet. Det är nog tur att vi läste så mycket lyrik där, för det har inte blivit så mycket mer än det. Eller så kanske det är det som är en del av problemet…

  3. Emma Vall hamnade också bland mina svar. 😉 Ebba Witt-Brattström är väldigt kunnig. Har precis som Anna haft förmånen att ha henne som lärare.

  4. Vad roligt att det är fler som gillar dem. Det behövs verkligen böcker som utspelar sig även i de norra delarna av Sverige. Själv bor jag utanför Hudiksvall, så jag har varit i Sundsvall många gånger och det är ju extra roligt att läsa böcker som utspelar sig i miljöer man känner igen.

  5. Det känner jag igen. Jag läste litteraturvetenskap på universitetet nästan direkt efter gymnasiet och tyvärr dödades mycket av min lust att läsa klassiker och lyrik där. Det blev för mycket helt enkelt, och på alldeles för kort tid så man hann varken reflektera eller njuta tyvärr.

Comments are closed.