Mormors mat

Mormors mat – hundra år av husmanskost – är en personlig kokbok där författaren Maria Holm har samlat recept från tre generationer av mormödrar, mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. I boken finns recept på traditionella maträtter, hembakat och desserter. Allt är anpassat efter dagens förhållanden och passar därför alla som vill lära sig laga klassisk svensk husmanskost, oavsett om man är ung och nyfiken på vad som åts förr eller om man är äldre och vill återuppleva barndomens favoriter.

I boken hittar vi till exempel kalops, stekt strömming, ärtsoppa, köttbullar, dillkött, sjömansbiff, raggmunk, blodpudding, paltbröd, tjälknöl, kokt gädda, surströmming, Janssons frestelse, Kolbullar, Klappgröt, Marängsviss, Toscapäron, Änglamat, Schackrutor, Drömmar, Kanelbullar, Mandelformar, Radiokaka, Julskinka, Ris a la Malta, Lutfisk och mycket mera. Totalt finns över hundra recept och de har en tydlig indelning i till exempel kapitlen Kött, Fisk, Potatis & Grönt, Efterrätter, Bröd & bakverk och Högtider.

Men det är inte bara recept i den här fullmatade kokboken. Här finns också fakta om våra mattraditioner och historien om de tre generationer kvinnor som boken utgår ifrån. Det finns också tips och råd om matförvaring, dukning, servettbrytning och mycket annan kunskap som kvinnorna i generationerna före oss härmed kan förmedla vidare till nya generationer. Boken är snyggt formgiven med retrokänsla och det finns gott om illustrationer. Tyvärr saknas foton på maträtterna, vilket jag tycker hade lyft boken ännu ett snäpp. Men trots avsaknaden av foton kommer den här boken att ha en given plats på min kokbokshylla!

Mormors Mat är utgiven av Lava förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.