Sorg och smärta

Ja, som ni säkert vet har ju februari månads tema i Temaläsning 2017 varit Hjärta & Smärta. Det är två motpoler som alltför ofta också stöter samman. Kärlek till exempel kan ju pendla mellan glädje och sorg, kärlek och hat. Kärlek kan också bli till sorg vid en skilsmässa till exempel, eller vid ett dödsfall. Just det här med sorg och smärtan i när man själv eller någon man älskar riktigt mycket blir sjuk eller dör, det tänkte jag fokusera på i detta inlägg. Jag har nämligen läst en hög med barnböcker inom temat sorg och smärta. De är ganska olika sinsemellan, men de är läsvärda allihopa.

Rex och Rut och sjukhustjuven är skriven av Eva Salqvist. Den handlar om Rex som ligger på sjukhus och om hans syster Rut. Boken utspelar sig också på sjukhuset. Men själva berättelsen är en deckargåta, så sjukdomen och sjukhusvistelsen är inte det som primärt står i fokus. Det är nämligen så att det försvinner saker från barnavdelningen, glass, en mjukiskanin och ett nintendospel. Vem är det som är tjuven och varför har tjuven tagit barnens saker? Rut gör en tjuvfälla och hoppas att tjuven ska gå rakt in i fällan. Här avdramatiseras sjukhusvistelsen och istället lockas man som läsare in i ett rafflande äventyr som inte slutar som man trott. Humoristiskt och peppande, samtidigt som man får en förståelse för hur det är att ligga på sjukhus. Tydligen finns det också fler deckare i serien om Rex och Rut. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år.

Uppe bland molnen är skriven av Matilda Salmén. Det är en finstämd bilderbok som vänder sig till barn som funderar på vad som händer efter döden. Man får nämligen följa med upp till himlen och se vad som händer där. Där får man äta så mycket sockervadd man vill. Att hoppa på molnen känns som att landa i bubbelbad. Man kan spela krocket och skicka citronfjärilar till människorna på jorden. Spela kull och kasta gloriaringar. Dessutom kan man åka ner till jorden en sväng om man saknar någon extra mycket. Eller passa på att träffa gamla släktingar förstås. Boken förmedlar en positiv känsla trots det tunga ämnet. Jag gillar också de fantastiska charmiga och uttrycksfulla illustrationerna. En jättefin bok! Den vänder sig till barn mellan 3-6 år.

Ninna och sjukhusfåglarna har en lite annorlunda uppkomst. Författaren och illustratören Matilda Ruta fick i uppdrag av Gävle sjukhus att göra ett ”artist in hospital”-projekt och de barn hon mötte på sjukhuset inspirerade henne till att göra den här bilderboken. Den handlar helt enkelt om allt möjligt och omöjligt som händer eller kan hända på ett sjukhus. Och om fåglarna i sjukhusskogen. Det här är också en finstämd bilderbok där texten liknar poesi. Illustrationerna däremot är effektfulla och mäktiga, vilket skapar en häftig kontrast. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år.

Du är modigast är skriven av Christina Wahldén som är en av mina favoritförfattare. Här har hon skrivit en berättelse om två allvarligt sjuka barn som måste tillbringa julafton på sjukhus. Det borde vara supertrist, men tack vare en clown, en städare och en helikopterpilot får de istället göra en resa mot stjärnorna på ett hemligt uppdrag. Man vet inte alltid vad som är sant och vad som är fantasi, men det gör ingenting. Boken handlar om livet, döden och allt däremellan. Det är en äventyrsberättelse, en rolig och spännande saga, men också en allvarsam berättelse om ett tungt ämne. Boken vänder sig till barn mellan 6 och 9 år.

Nils och den blinkande stjärnan handlar om Nils som ska börja i förskoleklass. Där lär han känna Alvar som tycker om att bygga lego precis som Nils. Till jul ska Nils få en lillebror. Nils skulle kunna vara som vilken sexårig kille som helst, så när som på en sak. Han har nämligen också en storasyster som heter Majken och som är död. Hon fick cancer och blev jättesjuk och sedan dog hon. Nils vet inte vart hon är nu, det är det ingen som vet. Man får tro vad man vill. Så Nils tror att hon är en stjärna. En stjärna som blinkar till honom ibland. En av bokens stora behållningar är just det att man får en utgångspunkt för att diskutera frågor kring döden och livet, men den visar också att man inte alltid behöver ha alla svar, och att människor kan tro och tänka olika. Det är en gripande och Boken är skriven av Lena Forsaeus och den vänder sig till barn mellan 6-9 år.

Finns det chokladpraliner i himlen? är en fantasifull och humoristisk bok som handlar om Harry. Han tycker om chokladpraliner och röda geléhallon, så det ger han också till sin vandrande pinne Simpson. Men nu har Simpson dött och det ger upphov till många frågor kring döden, eller kanske framförallt himlen. Hur är det egentligen att leva i himlen undrar han. Och så förstås den viktigaste frågan av dem alla – finns det chokladpraliner i himlen? Harry bestämmer sig för att åka till himlen för att få svar på sina frågor. Och det visar sig att himlen faktiskt verkar vara ett rätt så sjysst ställe som Harry gärna återvänder till, men inte än på länge, för han har mycket kvar att göra på jorden först. Boken är skriven av Stina Brandin och den vänder sig till barn mellan 3-6 år.

Himlen suger och Hejdå mamma, vi hörs är båda skrivna av Andreas Hasselberg och båda böckerna handlar om Felix, eller Fellan som alla kallar honom. Fellans mamma är död, hon fick bröstcancer. Det har ganska nyss inträffat och Felix har väldigt svårt att acceptera det. I Himlen suger ska han spela sin första innebandymatch någonsin och han skulle vilja att hans mamma kom och tittade. Men hon kan bara se på uppifrån himlen. Så orättvist! I Hejdå mamma, vi hörs är det dags för begravning och Fellan vill först inte gå dit. Vad ska han dit att göra, hans mamma är ju död hur som helst. Men till slut går han i alla fall och det visar sig bli en rätt bra dag ändå, trots allt. De här böckerna förmedlar en lite annan känsla än de andra böcker jag skrivit om, nämligen ilska. Fellan är rätt så arg på döden. Varför ska just hans mamma dö? Han tycker helt enkelt att himlen suger. Jag kan tänka mig att det är en känsla som väldigt många känner igen och jag tycker att det är jättebra att böcker tar upp och bekräftar den känslan. Även dessa böcker fungerar utmärkt som ingång för samtal kring döden och livet, sorg och saknad. De vänder sig till barn mellan 3 och 6 år.

Ja, det här är några av alla fina böcker som finns om ämnet döden, sorg och saknad för de yngre barnen. Alla böcker fungerar fint inför diskussioner kring dessa ämnen och jag tror också att det är viktigt att man sitter tillsammans och pratar när man läser dessa böcker, för jag tror att barnen verkligen har många frågor. När det gäller bilderböckerna så är det väl självklart eftersom de barnen inte läser själva. Men även kapitelböckerna tror jag är viktiga att diskutera.

En sak jag tycker är intressant i böckerna som jag läst denna gång är att alla som har dött i böckerna har dött i just cancer. Visst är det en vanlig sjukdom och många kan relatera till den, men det vore ju kul med lite mer spridning tänker jag. Har ni några tips på böcker som handlar om döden där det förekommer andra sjukdomar eller sätt att dö på? Ålderdom och far- och morföräldrars död är ju i och för sig också vanligt att gestalta i barnböcker just för att det vanligen är den generationen som barnen först kommer i kontakt med döden med, men finns det mer? Ge mig gärna tips.

One thought on “Sorg och smärta

  1. Hej! Vilket bra inlägg du har gjort om böcker för barn om sjukdom och död! Du efterfrågar andra sätta att dö på förutom cancer i barnlitteraturen. Jag vill då rekommendera min bok ”Jag brukar vinka till en sten” som handlar om ett litet barn som mister sin lillebror. Lillebror som är ganska nyfödd blir sjuk, han får åka helikopter till stora sjukhuset och sen dör han. Boken är illustrerad av Mattias Kvick och är utgiven på Idus förlag 2016. Boken är trots det sorgliga ämnet ljus och vittnar om att livet går vidare. Jag är själv förskollärare och rekommenderar förskolor att läsa denna oavsett om barnen har varit med om att någon har dött eller inte. Boken bygger på en verklig händelse, som drabbade mig och min familj för några år sedan. Vänliga hälsningar Karin Askerin

Comments are closed.