När Sverre ska fylla 70 tar han med sig frun Torill och de tre vuxna barnen Liv, Ellen och Håkon och deras familjer till Italien. Barnen tror att Sverre och Torill har ett tryggt och stabilt äktenskap. Äldsta dottern Liv har till och med föräldrarnas äktenskap som mått för hur hennes eget äktenskap ska vara. Men under födelsedagsmiddagen slår bomben ner. Efter fyrtio års äktenskap har nämligen Torill och Sverre bestämt sig för att skiljas. De är 70 år gamla, nyblivna pensionärer och känner sig nu klara med familjeprojektet. För barnen, Liv, Ellen och Håkon är däremot familjen på olika, men högst påtagliga sätt ett centrum. Föräldrarna är familjens självklara nav och förebilder. Deras äktenskap är grunden, själva fundamentet, för barnens egna val, värderingar och ambitioner i livet. Men föräldrarnas skilsmässa är inget förhastat beslut. Torill och Sverre har verkligen försökt länge, men de har helt enkelt vuxit ifrån varandra och ser inte längre någon framtid ihop. Chocken blir stor hos de tre vuxna barnen, vilket kan sammanfattas i Ellens kommentar: ”Vuxit ifrån varandra? Framtid? Ärligt talat, ni är sjuttio år!”.
Att föräldrarna går skilda vägar gör att marken rycks undan för alla de tre syskonen. Deras roller ändras, balansen emellan dem förändras. Vi får läsa berättelsen ur olika berättarperspektiv. Först får vi följa de två systrarna växelvis i fyra kapitel och i slutet även sladdbrodern Håkon i ett eget kapitel. Var och en av de tre syskonen har sina egna problem, men ska nu också försöka handskas med föräldrarnas skilsmässa. Man skulle kunna tro att eftersom barnen är vuxna skulle det vara lättare för dem att acceptera det som föräldrarna beslutat sig för att göra, men så enkelt är det inte. Det här är en ganska lågmäld bok, men en intressant skildring av relationer. Man får de tre olika perspektiven på hur barnen upplever föräldrarnas skilsmässa, deras syn på familjen och deras inbördes relationer som syskon. I grund och botten handlar boken om de föreställningar man har om familjen som begrepp och den väcker många tankar hos mig som läsare. Vad är egentligen en familj? Hur definieras en familj? Och vem är det som bestämmer detta?
Helga Flatland är född 1984 och debuterade 2010 med en bok som fått många litterära priser. Hon anses vara en av de största yngre författarna i Norge. En modern familj är hennes femte roman, men den första som översatts till svenska.
En modern familj är utgiven av bokförlaget Polaris och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.