Snösystern

Snösystern : en julberättelseSnösystern är vacker adventskalenderbok i ett stort, generöst format. Det är en klassisk julberättelse som för tankarna till Charles Dickens En julsaga och H.C. Andersens sagor. Boken har 24 kapitel, som adventskalenderböcker bör, för att man ska kunna läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Den är skriven av Maja Lunde och illustrerad av Lisa Aisato.

Boken handlar om Julian och när vi kommer in i handlingen är det bara några veckor kvar till jul. Julian längtar. Inte konstigt för han fyller dessutom år på julafton! Men i år är ingenting som det brukar. Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som är död och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar han en dag den sprudlande glada Hedvig som har världens största leende och glitter i ögonen. Hon får honom att minnas hur härlig julen kan vara och plötsligt har han fått upp hoppet om att det kanske kan bli jul ändå.

Men det är något som inte stämmer med Hedvig. Varför är hon alltid ensam hemma? Varför pratar hon så konstigt? Varför kan hon inte lära sig simma? Och vem är den mystiske gamle mannen som smyger runt i hennes trädgård? Vad är det egentligen hon döljer? Vem är Hedvig egentligen?

Snösystern är en fin högläsningsbok för hela familjen, även om den kanske i första hand vänder sig till barn mellan 6-9 år. Det är en bok som är svårt att inte bli berörd av. Den handlar om livet, döden, sorg, saknad, längtan, snö, vänskap, syskonskap och julstämning, allt på samma gång. Men den är inte bara sorglig, den är varm, fin, mysig och stämningsfull också. Och illustrationerna är magiska! Snösystern var den mest sålda boken i Norge förra året, oavsett kategori, genre och utgivningsår. Förra julen lästes den av norska familjer, studenter, äkta par, julälskare och julhatare, och nu har den alltså kommit hit till Sverige, på svenska. Jag är rätt säker på att den kommer att bli en lika stor succé här. Vill man läsa en adventskalenderbok som berör på djupet och ger mycket att prata om och diskutera kring så är detta helt rätt bok. Det man bör tänka på är att den handlar om ganska tunga ämnen, så man bör nog inte läsa boken i en klass om man inte känner eleverna ordentligt. Men det är en väldigt läsvärd och tänkvärd bok även för äldre barn och vuxna, så missa den inte!

Snösystern finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.