Anden i glaset

anden-i-glasetDet började med den där dumma leken.
Anden i glaset.
Ställ dina frågor och anden ska svara.
Det finns väl egentligen ingen som tror på det där?
Inte jag i alla fall. Åtminstone inte förut. Nu vet jag inte. Nu har jag träffat honom. 

Kompisarna Juni och Fanny och deras nyinflyttade klasskompis Stella har för första gången föräldrafritt och ska sova över hos Fanny. I flera veckor har Fanny tjatat om att det är ett perfekt tillfälle att prova Anden i glaset, den gamla leken där man ska viska frågor till anden i ett glas och anden kommer då att svara genom att föra glaset över ett spelbord med bokstäver tills det bildas ord.

Juni är inte det minsta intresserad av att leka leken, men Fanny insisterar. Men de hinner knappt börja förrän kusliga saker börjar hända. Först går strömmen. Sen blinkar lamporna hysteriskt. Åskan slår ner. Stella försvinner. När strömmen kommer tillbaka så har någon ringat in bokstaven C på spelbordet hårt, hårt, med en röd penna…

Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år och jag tror att den uppskattas av alla som älskar att läsa spökhistorier och kusliga berättelser. Alla de rätta ingredienserna finns där – vardaglighet, barn som är ensamma hemma, åskoväder, mörker och en smula övernaturlighet och magi. Som vuxen tycker jag att det här är krypande obehagligt, så jag kan tänka mig att barnen i mellanstadieåldern kan bli riktigt skrämda. Berättartekniken är suverän, man sitter på helspänn nästintill hela tiden!

Anden i glaset är skriven av Ewa Christina Johansson och utges av B Wahlströms förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Läst av samma författare:

Spindlar och spöken