Är det nu allt börjar

Är det nu allt börjar?Igår skrev jag om mellanåldersboken Utan djur så dör jag. Det är den första boken i en serie om Tilda som är 11 år, bor på landet och har en massa djur. En rolig sträckläsarbok om djur och vänskap. Böckerna i serien om Tilda är skriven av Siri Spont som är en pseudonym. Egentligen heter författaren Titti Persson. Siri Spont är aktuell med en bok för målgruppen 12-15 år som kom i somras. Är det nu allt börjar heter den. Det roliga med den boken är att den också handlar om Tilda. Men nu är Tilda äldre och målgruppen för denna nya bok är också äldre än målgruppen för de andra böckerna om Tilda.

I Är det nu allt börjar går Tilda i åttan med samma klasskamrater som hon haft sedan lågstadiet. Hon befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin och är less på tillvaron. Varje dag chattar hon med Emmy som hon aldrig träffat och Emmy är hennes räddning. Det känns som att de verkligen förstår varandra och är så lika varandra. Med Emmy kan Tilda prata om allt – tristessen, kärleken och andra jobbiga saker. Tillsammans drömmer de om att resa till England och en dag hittar Emmy en språkresa till Brighton. Det känns som en dröm, att de tillsammans ska få åka iväg till ett annat land. Ett land där Tilda kan börja om och bli någon annan. Där ingen vet vem hon egentligen är. Men är det verkligen möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin? Eller är positionerna orubbliga?

Det här är en stark tonårsskildring som handlar mycket om utanförskap, vänskap, kärlek, identitet. Men också om försöken att behaga men inte räcka till. Om att aldrig vara förstahandsvalet. Om sociala roller, hierarki, samhällsklasser, sociala relationer, maktförhållanden och längtan efter något annat. Som tjej är det lätt att kastas tillbaka till sin egen högstadietid och minnas allt det där jobbiga och tyvärr är det nog så att även för dagens tonåringar är det just den pricksäkra igenkänningen som är bokens stora behållning. Ett måste att läsa för alla som går på högstadiet, har gått på högstadiet eller jobbar på högstadiet. Är det nu allt börjar är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.