Att skriva för barn

Så skriver du för unga   Skriva barnbok

Den senaste tiden har det kommit ett par handböcker för den som vill skriva för barn och ungdomar. Två av dem är Så skriver du för unga och Skriva barnbok.

Så skriver du för unga är skriven av författaren och skrivläraren Ylva Carlsdotter Wallin. Boken vänder sig till den som vill skriva skönlitterärt för unga läsare. I boken guidar författaren läsaren in i barnlitteraturens värld. Man får veta vad som skiljer barnlitteratur från vuxenlitteratur, och vad skillnaden är mellan att skriva för barn respektive för vuxna. Författaren delar också med sig av skrivverktyg, inspiration och tips genom hela processen från idé tills det är dags att kontakta förlag. I boken finns också mängder av skrivövningar, exempel från barnböcker samt intervjuer med författare som delar med sig av sina idéer och tankar kring att skriva för unga. Boken är lättläst och väldigt inspirerande. Jag tycker hemskt mycket om den och rekommenderar den varmt.

Så skriver du för unga är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skriva barnbok är skriven av författaren och skrivkursledaren Annika J. Nasiell. Det är en bok som är liten till formatet och väldigt lättläst. Därför passar den också för unga som vill skriva för unga. Även denna bok guidar läsaren från idé till utgivning och även här finns det information om skillnaden mellan barn- och vuxenböcker, tips och råd, övningar och intervjuer. Innehållsmässigt så finns alltså samma delar med som i Så skriver du för unga. Men eftersom denna bok endast har ett hundratal sidor i ett litet pocketformat, medan Så skriver du för unga är nästan dubbelt så stor och har dubbelt så många sidor så går den mer in på djupet. Dock får man ändå många tips och råd och dessutom är övningarna väldigt användbara, så jag rekommenderar även Skriva barnbok för den som gärna vill skriva skönlitterärt för barn och unga. Vill man bli inspirerad eller bara nosa på ämnet fungerar Skriva barnbok bra för att sedan fördjupa sig i Så skriver du för unga.

Skriva barnbok är utgiven av Unga Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Att skriva för barn

  1. Jag har läst båda. De är ju ganska lika, men de har gett mig många bra tips. De är även lätta att återkomma i och hitta ett speciellt ämne.

Comments are closed.