Augustprisnomineringar 2023

Augustpriset – Augustpriset är ett årligt svenskt litteraturpris. Det delas  ut för nyutkomna Sverige-utgivna böcker av Svenska Förläggareföreningen  sedan 1989.

Igår tillkännagavs vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset 2023. Som vanligt är det några självklarheter medan andra titlar är saknade. Jag har i år läst fyra av de nominerade, men kommer också läsa resterande innan jag säger vilken som är min favorit.

De tar allt ifrån mig  Vitsippor och pissråttor  Alla äter alla

De tar allt ifrån mig, Linda Jones, Bonnier Carlsen

Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon och Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

Alla äter alla, Aron Landahl, Rabén & Sjögren

Hundägarna och kattjägarna, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Kompassens hjärta, Anna Thulin, Natur & Kultur

Presenten, Emma Virke & Emelie Östergren, Lilla Piratförlaget

Hundägarna  Kattjägarna  Kompassens hjärta  Presenten

Här nedan följer juryns motiveringar till nomineringarna:

De tar allt ifrån mig, Linda Jones, Bonnier Carlsen

De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes finger kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.

Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.

Alla äter alla, Aron Landahl, Rabén & Sjögren

Alla äter alla är en uppkäftig hybrid mellan skönlitterär bilderbok och fängslande faktabok. I sällskap av en berättarröst lika krass som underfundig leds vi med andan i halsen genom ett hisnande ekologiskt kretslopp. Med ekon av både barockens stilleben och konsthistoriens mest dramatiska djurscener skapar Aron Landahl panoraman där naturen är lika förunderligt vacker som skoningslöst brutal. Slutet är alltid nära men slutet är också början.

Hundägarna & Kattjägarna, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Hundägarna och Kattjägarna är de tilltufsade protagonisterna på drift genom ett ojämlikt Fattigsverige där varken barn eller hundar har några rättigheter. I kappsäckarna finns en okuvlig längtan efter sanning, upprättelse, kärlek och frihet. Frida Nilsson excellerar i denna tidlösa berättelse med allålderstilltal som de svaga och utsattas uttolkare och försvarare. Tillsammans med illustratören Alexander Jansson bjuder hon på en oförglömlig rymmarodyssé i två akter, där det kompromisslöst kärnfulla språket fullkomligen tigger om att bli högläst.

Kompassens hjärta, Anna Thulin, Natur & Kultur

I korta förtätade kapitel med elegant poetiska rubriker skriver Anna Thulin psykologiskt övertygande om två pojkar – bästa ovänner – vars öden tvinnas samman. Den enes oro för en bräcklig och försvunnen förälder möter den andres erfarenheter av skräckfylld flykt. Tillsammans ger de sig ut på en strapatsrik räddningsaktion med livet som insats. I Kompassens hjärta bildar det iskalla vinterlandskapet fond för en vänskap som värmer.

Presenten, Emma Virke & Emelie Östergren, Lilla Piratförlaget

Presenten tar oss med på en hisnande tids- och genreöverskridande berg-och-dalbanetur. Emma Virke och Emelie Östergren hyllar bilderboken som fysiskt objekt men vägrar trotsigt att hålla sig innanför dess pärmar. Genom fyndiga hål i boksidorna tar sig karaktärerna in i och ut ur varandras fiktiva världar. Läsaren överraskas ständigt med nya och oväntade lager i detta lekfulla och formsäkra mästarprov på hur en taktil bilderbok kan utmana och rentav spränga fiktionens gränser.