Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 18

Idag är det dags för lucka 18 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Bengt-Erik Engholm som ger dagens boktips.

© Foto Ida Halling 

Bengt-Erik Engholm är en författare som skrivit många faktaböcker för barn i alla åldrar. Han har tagit sig an ämnen som blod, snor, fakirer, vikingar, tänder, fladdermöss, löss och havsvidunder. Han presenterar fascinerande fakta på ett så intressant, roligt, lockande och lättillgängligt sätt att man bara inte kan sluta läsa. I höst är han aktuell med Från apa till sapiens som han gjort tillsammans med Jonna Björnstjerna.

Här kommer Bengt-Eriks boktips:

Jag läser just nu ”Den falska rosen” av Jakob Wegelius och den är ruggigt spännande. Men jag läser också en annan bok, en faktabok som måste vara den perfekta högläsningsboken för vetgiriga vuxna och barn. Den heter ”Underverkligheten – Upptäck hur allt hänger ihop”. I den kan man lära sig en massa saker man kanske undrat över. Till exempel hur en stor ek kan växa ur ett litet ekollon, hur vår måne blev till och vad ljus är. Jag älskar när någon har ett direkt tilltal till läsaren, och kan förklara svåra vetenskapliga saker på ett enkelt sätt. Det kan verkligen Rasmus Åkerblom som skrivit boken och illustratören Erik Svetoft. Det märks att de är nyfikna på hur allt hänger ihop och den nyfikenheten smittar av sig på läsaren och lyssnaren. Jag tror att om man läser boken tillsammans kommer den att leda till många spännande funderingar och samtal. En perfekt bok att läsa från pärm till pärm, kanske inte i ett svep, men ett härligt kapitel då och då. Man vill ju inte att den ska ta slut för fort och eftersom den väcker så många tankar kan det vara bra att vila en kväll mellan kapitlen.

Underverkligheten : upptäck hur allt hänger ihop

Jag har fortfarande inte hunnit läsa Underverkligheten, men nu blir jag förstås ännu mer sugen!