Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 7

Idag är det dags för lucka 7 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Helena Dahlgren som ger dagens boktips.

© Foto Gabriel Liljevall

Helena Dahlgren är författarinnan bakom succéserien om Ödesryttarna. Hon har också skrivit flera lättlästa böcker, exempelvis Flickan i den rosa skogen och serien Trädets hemlighet. Hon jobbar också som översättare och bearbetar böcker till lättläst. Helena var också en av kvinnorna bakom litteratursajten Bokhora.

Här kommer Helenas boktips:

Jag vill gärna tipsa om den nya lättlästversionen av Maria Gripes klassiker Tordyveln flyger i skymningen (Bokförlaget Hedvig, bearbetad till lättläst av Niklas Darke). Även läsovana barn förtjänar berättelser av hög litterär kvalitet, och det här är en av de allra, allra finaste berättelserna om ni frågar mig. Den utspelar sig under sommaren, men går minst lika bra att läsa på jullovet. En tidlös, spännande och vacker historia som får det att pirra i nackhåren. Jag älskar äventyret och vemodet som hos Gripe får existera hand i hand. Och så är den otroligt mysig! Maria Gripe tycks ha fallit lite i glömska bland den yngre generationen (däremot älskas de av oss i 40-årsåldern, som växte upp med Gripes böcker). Jag tror att den som gillar Ingelin Angerborn eller Karin Erlandsson skulle tycka om stämningen i Maria Gripes böcker.

Tordyveln flyger i skymningen (lättläst)

Jag älskade Tordyveln flyger i skymningen när jag var barn. Jag har precis fått hem den lättlästa bearbetningen, men har inte hunnit läsa den ännu. Jag är dock väldigt glad att fler läsare ska få tillgång till den nu, för den är ju helt magisk!