Bilderboksvecka: Ivar i Dinolandet

Ivar träffar en Stegosaurus och Ivar träffar en Tyrannosaurus är två härliga bilderböcker för alla dinosaurieälskare.

ivar-traffar-en-stegosaurusDinolandet är en låda där Ivars leksaksdinosaurier bor. Han har hur många som helst och han kan namnen på dem allihop. En kväll när Ivar inte vill sova hör han konstiga ljud från lådan. Det krafsar och det piper. Han klättrar ner från sängen och går bort till dinosaurierna. Men vad har hänt? De har blivit levande! I nästa sekund snurrar allt omkring Ivar och plötsligt har han hamnat mitt i djungeln bland alla dinosaurier. Han träffar en Stegosaurus som behöver hans hjälp.

ivar-traffar-en-tyrannosaurusEn kväll när pappa har somnat smyger Ivar fram till Dinolandet igen. Återigen snurrar det omkring honom och han hamnar i djungeln igen. Först är det helt tyst i djungeln, men så hör han ett dovt mullrande. En hel flock med edmontosaurusar kommer springande på flykt från en tyrannosaurus. Ivar blir rädd. Tyrannosaurusar är ju köttätare. Betyder det att de tycker om barn också? Men så kommer Tyrannosaursen Tova och hon vill leka med Ivar. Fast det visar sig vara ganska svårt att leka med en levande tyrannosaurus.

Böckerna vänder sig till barn mellan 3-6 år och de känns lagom långa och lagom spännande. I slutet av böckerna finns ett faktaavsnitt med intressant dinosaurieinfo för alla dinoälskare. Böckerna är fartfyllda, äventyrliga och samtidigt också roliga. Lisa Bjärbos språk är som vanligt helt enastående. Emma Göthners bilder är charmiga och lagom läskiga. Jag gillar att det äntligen har kommit en äventyrsbok om dinosaurier bland alla de faktaböcker om dinosaurier som har kommit de senaste åren. Jag skulle tro att vi kommer att få se mer från Ivar och hans Dinoland i framtiden. Det bästa av allt är att man faktiskt inte ens behöver vara dinosaurieintresserad för att älska dem, de här böckerna kan dinofrälsa vem som helst.