Bladen brinner #7

När avsnitt nummer 7 av Bladen brinner spelades in var det alldeles nära jul och därför är det inte så konstigt att det är ett visst jultema i detta poddavsnitt. Det handlar om att ge bort böcker i julklapp. Vi får följa med till två olika bokhandlar där personal berättar om vilka böcker som säljer bäst inför jul och hur folk tänker när de ska ge bort böcker i julklapp. Intressant att lyssna på tycker jag som aldrig får böcker i julklapp och väldigt sällan också ger bort böcker i julklapp eftersom jag inte har några läsare i min närhet. Kul också att höra att det är just barn- och ungdomsböcker säljer mest numera, mer än skönlitteratur för vuxna och mer än deckare.

Lisa och Johanna pratar också om osympatiska karaktärer, om sådana karaktärer som är vanliga människor men som kanske råkar vara lite för mycket, som visar för mycket känslor, kvinnor som beter sig för manligt eller annat som gör att de upplevs som osympatiska. De tar huvudpersonen i M varken mer eller mindre som exempel. Det är en tjej som ligger runt lite för mycket (precis som många killar gör, men när en tjej gör det så blir det inte lika accepterat). Jag har den boken hemma i oläst-hyllan och blir ännu mer sugen på att läsa den nu… De nämner också Allt som blir kvar av Sandra Beijer och så förstås Pippi Långstrump!

Det är också en intervju med Siri Spont som har skrivit 2016 års adventsbok från Rabén & Sjögren, nämligen En förtrollad jul, som jag tycker var en jättefin bok, perfekt att läsa ett kapitel om dagen fram till jul. Och hann ni inte med att läsa den under december 2016 så funkar det lika bra att läsa den i år, det fina med de här adventsböckerna är ju att de inte är tidbundna. Jag som själv är intresserad av att skriva tycker framförallt att det är intressant att höra hennes tankar kring det här formatet som förstås måste vara speciellt att skriva. 24 korta kapitel där det måste hända ungefär lika mycket i varje kapitel.

De tipsar också om flera böcker, bland annat Let it snow (på jultemat), en bok jag ville läsa inför julen 2016 men som inte hanns med, så jag får ta nya tag nu till julen 2017.