Böckerna om Alva

     

Pernilla Gesén har skrivit en rolig serie böcker med en tjej som heter Alva i huvudrollen. De vänder sig till barn mellan 6-9 år och passar lika bra att läsa själva som högläsningsböcker. De har stor igenkänningsfaktor och det är lätt att leva sig in i böckerna. Böckerna om Alva är utgivna av B Wahlströms förlag. Än så länge finns ett tiotal böcker i serien och jag har läst tre av dem.

Alva reser utomlands. I denna bok har Alvas mamma träffat en ny man och ny ska de allihopa resa utomlands: Alva, Alvas mamma, Roberto och Robertos dotter Nicole. Tyvärr visar det sig att Nicole är sur nästan hela tiden och klagar på det mesta. Hon tycker inte om att sin pappa och Alvas mamma ska vara tillsammans. Det vill inte Alva heller. Därför börjar de tillsammans att smida planer på hur de ska kunna förstöra förhållandet.

Alva blir storasyster. I denna bok får Alvas pappa en son med sin nya tjej och det innebär att Alva får en lillebror. Samtidigt träffar mamma en ny kille och Alva känner sig utanför. Det enda som är roligt är att leka med Julias nya kanin. Men en dag händer det som inte får hända – Alvas hund Alf jagar bort kaninen. Nu vill inte Alva ha någon hund längre. Därför kommer hon på att hon kan ge bort Alf.

Alva rymmer. I denna bok berättar mamma och pappa att de ska skilja sig. Inte nog med att de ska vända upp och ner på hela Alvas liv – de hade också mage att förstöra den bästa dagen i hennes liv genom att berätta om skilsmässan, nämligen Alvas första skolavslutning. När föräldrar är så hemska får barn göra vad de vill. Det tycker i alla fall Alva. Därför hittar hon på många bus, som att slänga ner mammas och pappas tandborstar i toaletten. Men det hjälper inte. Hon måste komma på något ännu smartare…