Böckerna om Lydia

Lydias hemlighet handlar om Lydia som är 12 år och älskar att rita och måla. Hon är en alldeles vanlig tjej som plötsligt får vara med om många konstiga saker på en och samma gång. Det börjar med att hon sitter på en bänk i parken och målar. Plötsligt kommer en fågel flygande och tar hennes favoritpenna med sig. Hon blir så förvånad att hon glömmer sitt block på bänken och därför cyklar hon till parken igen nästa dag. Då har någon skrivit ett meddelande i hennes block. Det står att hon ska komma till bänken i parken ett visst datum och en viss tid. Men inte nog med det. En dag går hon på museum med sin morfar och råkar röra vid en tavla av Rembrandt Harmendz van Rijn, som levde på 1600-talet. Då händer det märkligaste av allt…

Den här boken kan jämföras med Narnia-serien eller Sofies värld av Jostein Gaardner. Lydia lär sig hela konsthistorien genom att resa genom olika tavlor. Hon gör resor genom sex århundraden och hamnar såväl i Rembrandts Holland som da Vincis Italien. Men hur ska hon ta sig hem? Och vad är egentligen meningen med alla resorna? Hon får träffa många gamla konstnärer och får veta intressanta saker om hur deras tavlor kom till och hur det är att leva som konstnär i respektive land under respektive århundrade. Lydia gör resor genom såväl tid som rum och det är en oerhört intressant bok, även om man inte är intresserad av konst.

Lydia och tigerns gåta är fortsättningen på Lydias hemlighet. I den boken försvinner Lydias morfar och Lydia får mystiska sms där det står att hon kan hjälpa honom komma tillrätta igen. Återigen får hon chans att resa i tid och rum och under resorna händer den ena spännande saken efter den andra.

Böckerna är visserligen fristående, men jag tycker man bör läsa dem i ordning. Det är riktigt roliga, spännande och intressanta böcker som dessutom har en annorlunda story. Jag gillar verkligen att det är en tjej i huvudrollen och dessutom är det ju en tjej som har ordentligt med girl-power. Båda böckerna är skrivna av Finn Zetterholm och utgivna av Opal bokförlag.