Bonniers stora julkalender lucka 13-18

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsatte förstås att öppna luckorna i Bonniers stora julkalender även fast jag glömde skriva om dem. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och luckorna 7-12 i detta inlägg. Här presenterar jag innehållet i lucka 13-18:

  • Missförståndets magiska möjligheter är Emil Jensens hyllade vinterprat i textform. Han är musiker, poet och artist och har medverkat i Sveriges Radios sommarprat och vinterprat. Den här texten sändes som vinterprat 27 december 2016 och handlar om missförståndets möjligheter, mänskliga rättigheter, omänskliga svårigheter och kärlekens svårmodigheter. Jag har inte mycket koll på Emil Jensen och har inte lyssnat på varken hans sommar- eller vinterprat, så det blir intressant att ta del av.
  • Bortbytingen av Selma Lagerlöf. En av Selmas mest kända noveller. Den finns med i antologin Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Selma Lagerlöf är annars just nu mest aktuell eftersom Anna-Karin Palm nyligen kommit ut med en gedigen biografi över henne. Novellen har jag läst tidigare och tyckt om. Biografin är jag väldigt sugen på att läsa nästa år.
  • Den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår av Matilda Gustavsson. Troligen den längsta titeln i årets adventskalender. En text skriven av journalisten Matilda Gustavsson som just nu är aktuell med boken Klubben som är en fördjupning av det reportage som publicerades i DN 2017 och handlar om den så kallade kulturprofilen.
  • Även bland dessa luckor finns en pixibok med serier, närmare bestämt Martin Kellemans serie Rocky. Jag är ju inget serie-fan tyvärr, så den här lär nog förbli oläst.
  • Här finns också ett utdrag ur boken Zeinas kök. Zeina Mourtadas bok är fylld av spännande, exotiska maträtter. Jag har länge följt Zeinas matblogg och tycker mycket om både hennes recept och den entusiasm hon förmedlar.
  • Till sist finns en pytteliten bok, Tankar om saker, av Axel Brechensbauer. En grafisk, tänkvärd liten bok om idéer och saker och behov.

Fortfarande en bra variation av genrer och innehåll. Dock mindre intressant innehåll för mig just i dessa luckor, inte minst eftersom jag redan läst åtminstone två av dem. Men kul ändå att öppna en lucka varje dag och få bli överraskad.