Cirkeln

Nu har även jag läst Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken har blivit ordentligt hypad och omskriven, så det var spännande att börja läsa den. Såhär efteråt kan jag säga att jag blev inte besviken, det var en mycket bra och välskriven bok, om än inte kanske så enorm läsupplevelse som man kunde tänka sig efter att ha läst alla recensioner och hyllningar. Cirkeln är tänkt att vara den första delen i en triologi. Del 2 (Eld) kommer 2012 sägs det och jag hoppas det blir tidigt på året. Den avslutande delen (Nyckeln) ska utges 2013. Boken ska även filmatiseras är det tänkt. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Cirkeln utspelar sig i en liten håla vid namn Engelsfors. I huvudrollen står sex tjejer. De har inget gemensamt och känner inte varandra. De har just börjat gymnasiet och strax efter terminens start hittas en elev död på en av skolans toaletter. Det är starten för en rad mystiska händelser. En natt när månen färgas blodröd förs de sex utvalda tjejerna till en övergiven folkpark där de får reda på att de är häxor, de Utvalda, att skolan är en ondskefull plats, att de har mystiska krafter och att det är de sex som tillsammans ska vinna kriget mot ondskan. De måste lära sig samarbeta trots att de inte gillar varandra, för utan varandra överlever de inte. Och de måste lära sig kontrollera och styra sina mystiska krafter om de ska kunna ha någon chans i kriget mot ondskan. Dessutom får de inte visa för omvärlden att de känner varandra eller att något är annorlunda. De ska alltså leva ett normalt vardagsliv med föräldrar, skola, kompisar, relationer, läxor och fester samtidigt som ondskan är dem hack i häl.

Det här är en riktig sträckläsarbok. Trots att den är på 520 sidor slukar man den snabbt. Karaktärerna är intressanta, levande och trovärdiga. Eftersom de är så olika sinsemellan så finns det någon att identifiera med för alla – riktigt genomtänkt av författarna. Det jag gillar är också att författarna låter huvudpersonerna ha både styrkor och svagheter, både bra och dåliga sidor, precis som människor brukar ha. Miljöerna är också väldigt bra skildrade. Språket flyter på bra och dialogerna känns realistiska. Även fast boken riktar sig till ungdomar så är det inga problem för vuxna att läsa boken, den känns inte enkel eller ”barnslig” någonstans. Annars tycker jag att vissa ungdomsböcker kan kännas lite platta och att böckerna kan kännas lite för enkla eftersom författarna vill hålla sig på en enklare nivå för att passa ungdomar, men det är alltså ingenting som stämmer in på Cirkeln.

Det är en bra balans mellan huvudpersonernas vardagsliv och det magiska, vilket gör att boken känns realistisk trots det magiska inslaget. Jag gillar ju egentligen inte fantasyböcker, men precis som Twilight så behåller alltså huvudpersonerna ena benet stadigt på jorden hela tiden, vilket gör att man dras med av deras öde utan att det spårar ur någonstans. Magisk realism kallas det väl när en bok med övernaturliga inslag inte utspelar sig i en magisk värld utan det som händer i boken händer mitt bland oss. Det är spännande mest hela tiden och det finns ett bra driv genom hela boken. Boken har jämförts med både Harry Potter och Twilight och det finns vissa likheter, även om Cirkeln ändå är totalt annorlunda, men framförallt tror jag att likheten består i att Cirkeln kommer att bli samma succé som de andra böckerna har blivit.  Slutsats: läs Cirkeln, du kommer inte att ångra dig!