Cirkusdeckarna

Cirkusdeckarna och månstensmysteriet     Cirkusdeckarna och juvelmysteriet

Som jag skrev tidigare i inlägget om olika barndeckarserier så är Cirkusdeckarna en serie som blandar humor med spännande mysterier. I böckerna möter vi tvillingarna Kaspar och Katinka som bor på en cirkus och som med hjälp av sin slutledningsförmåga,  akrobatik och diverse cirkustricks avslöjar bovarna. Det finns omkring 15 böcker i serien och de är skrivna av Dan Höjer. Det verkar som att böckerna utspelar sig på olika platser varje gång eftersom cirkusen reser runt.

Cirkusdeckarna och juvelmysteriet utspelar sig i Karlstad. Dagen före nyårsafton rullar cirkusen in på Stora torget i Karlstad. Men för en gångs skull är inte cirkusen det stora samtalsämnet i staden, utan det är istället det rån som skett natten innan mot juvelbutiken mitt i stan. Självklart tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där de unga deckarna jagar skurkar på Rådhusets tak, blir tillfångatagna och upptäcker att juvelerna har smugglats i ett pepparkakshus. Cirkusdeckarna och juvelmysteriet är den 11:e boken i serien.

Cirkusdeckarna och månstensmysteriet handlar om när statsministern ska gifta sig med Sveriges mest kända popstjärna. Cirkus Pommery är speciellt inbjuden till bröllopet för att visa upp sina konster för bröllopsgästerna. Men bröllopet fortskrider inte riktigt som alla har förväntat sig. Under presentutdelningen visar det sig att alla brudparets presenter har blivit stulna, inklusive en magisk månsten som paret fått som bröllopspresent av regeringen. Vilken tur att Kaspar och Katinka är där och kan lösa fallet. Det blir ett dramatiskt äventyr där tvillingarna blir instängda i ett båthus, jagar livsfarliga skurkar på Ölandsbron och tvingas klättra i rep 30 meter ovanför vattenytan. Cirkusdeckarna och månstensmysteriet är den 12:e boken i serien.

Cirkusdeckarna är en skruvad deckarserie för barn mellan 6-9 år. Det är mycket betoning på humor i de här böckerna, liksom spännande och fartfyllda äventyr. Visst förekommer det ett mysterium i varje bok, men det är inte riktigt huvudfokus på ledtrådar och hur tvillingarna löser mysterierna, utan det handlar också mycket om livet på cirkusen och dramatiska skildringar över detektivernas framfart, såväl när de jagar skurkar som när de uppträder på cirkusen. Persongalleriet är helt galet, och cirkusvärlden är en perfekt miljö för alla dessa spännande händelser.