Deckare i Sundsvallsmiljö

Jag har läst två deckare av Jonas Moström, och båda utspelar sig i Sundsvall, en stad där jag varit ganska mycket.

Dödens pendel

Ett antal personer avlider i sömnen av hjärtstillestånd. I början anar ingen oråd, men så småningom inser polisen att offrens klockor försvinner i samband med varje dödsfall. En seriemördare går lös i Sundsvall. Kommissarie Johan Axberg löser morden och har stor hjälp av sin vän Erik Jensen som är läkare.


Det här är Jonas Moströms deckardebut. Han är läkare i vanliga fall och det visar sig på hans fackkunskaper. Jag tycker om att boken utspelar sig i sjukhusmiljö. Jag gillar också att den utspelar sig i Sundsvall, eftersom jag själv har varit i stan en hel del. Det är ett intressant tema och boken är inte förutsägbar. Den har ett snabbt tempo och man vill gärna läsa vidare. Boken påminner ganska mycket om andra deckare, framförallt Karin Wahlbergs deckare, som utspelar sig i sjukhusmiljö. Ett minus med boken är att den innehåller några fel. Bland annat står det fel namn på ett ställe. Det stör helhetsintrycket av boken. Bortsett från det så är det en läsvärd bok. Den är lättläst och spännande, samtidigt som den har mer djup än bara en vanlig mordgåta.

Svart cirkel

En rockstjärna hittas mördad i ett hotellrum mitt i Sundsvall. Polisens utredning visar att superstjärnan inte var så oskuldsfull som man trott, bland annat har han haft kontakter med ryska maffian. Trots detta har inte polisen mycket att gå på. Den ende som såg mördaren ligger i koma på sjukhuset. Kommissarie Johan Axberg och läkare Erik Jensen är tillbaka.

Även denna bok har ett snabbt tempo och är en typisk sträckläsarbok. Författaren lyckas bibehålla spänningen genom hela boken och man kan inte sluta läsa, för man vill veta hur den slutar. Den var inte förutsägbar, jag tycker om böcker där man inte kan lista ut direkt vem mördaren är. Jag gillar också att boken innehåller en hel del psykologi och till en del utspelar sig i sjukhusmiljö. Det märks att författaren har gjort en noggrann research och boken känns genomarbetad. Jag har dock hittat ett par fel även i denna bok, vilket drar ner mitt totalbetyg. På ett ställe i boken är ett vittne 80 år och lite längre fram i boken (några dagar senare) är hon plötsligt 92 år. Sådant där brukar jag haka upp mig på och irritera mig på. Men bortsett från det så är boken bra och jag kommer definitivt att läsa hans kommande bok också, Hjärtats mörker.