Digitala bilderböcker

mowgliJag har fått ta del av något spännande som jag nu vill sprida vidare till er läsare. Jag har fått prova digitala bilderböcker. Det är en cd-rom som fungerar ungefär som en vanlig tryck bilderbok, alltså färgglada stillbilder med text och uppläsning. Barnen kan lyssna på uppläsningen, titta på bilderna och följa med på textraderna. Barnen kan när som helst stoppa uppläsningen och bläddra framåt eller bakåt. Tanken med de digitala bilderböckerna är att barnen ska kunna träna läsning och utveckla språket med datorns hjälp. Barnen får förhoppningsvis också ett ökat intresse för läsning och böcker. Digitala bilderböcker är inga cd-romspel. Tanken är heller inte att en digital bilderbok ska ersätta mysiga sagostunder. Istället ska den ses som ett komplement. De funkar bra både för föräldrar att använda när man inte hinner läsa för barnen men också som ett hjälpmedel i skola och förskola. Även barn med funktionshinder eller invandrarbakgrund kan ha nytta av digitala bilderböcker.

snovitBIBO digitala bilderböcker har specialiserat sig på att göra digitala bilderböcker av gamla, välkända sagor som Hans och Greta, Snövit och Djungelboken. Klassiska sagor med dagens teknik helt enkelt. Kolla in hennes hemsida för mer info och demo.

Själv har jag testat Snövit och Djungelboken. Snövit rekommenderas för barn mellan 4 och 9 år medan Djungelboken rekommenderas från 6 år och uppåt. Båda funkade bara bra på min dator. Man behöver inte installera något så länge man redan har Java. Sagorna var fina, både text, uppläsning och bild var bra. Ett extra plus förstås för att vi vuxna själv känner igen dessa klassiker från vår egen barndom. Det här är ett roligt sätt att sprida de sagor som vi känner igen och tyckte om till våra egna barn, fast på ett modernt sätt.