En duktig hund

Good Dog Mctavish (häftad)  En duktig hund

Meg Rosoff tilldelades ALMA-priset (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) 2016. Hon har skrivit en lång rad böcker för barn och unga, såväl bilderböcker som ungdomsböcker. Ofta handlar det om identitet och huvudpersonernas försök att finna sig själva. Hon har ett levande språk och kryddar ofta svärta med humor i en härlig kombination.

Jag har läst Good dog McTavish eftersom april månads tema i Barn- och ungdomsboksutmaningen var att läsa en bok på engelska. På svenska heter boken En duktig hund och är utgiven av Lilla Piratförlaget. Boken handlar om en skruvad familj som är i kris eftersom mamma Peachey har sagt upp sig som mamma och börjat med yoga istället. Ingen lagar längre mat i familjen, ingen städar, ingen tvättar och barnen kommer för sent till skolan varje dag. Så kommer yngsta dottern, Betty, på en strålande idé: de ska såklart skaffa en hund. Familjen beger sig till ett hundhem och kommer hem med McTavish, en speciell hund som blir familjens räddning. Han ser det som sitt livsprojekt att uppfostra familjen Peachey och tro det eller ej, men han lyckas till slut.

Det här är en lättläst, hjärtevärmande bok om en dysfunktionell familj och en hund som har det lilla extra. Det är värme, humor, kaos och dramatik i en enda röra. Rolig, tänkvärt, allvarligt, skruvat och träffande. En humoristisk bok att läsa högt tillsammans eller sätta i händerna på den som nyss knäckt läskoden och börjat läsa kapitelböcker.