En sur citron

En sur citronEn sur citron är en pekbok av Emma Virke. Den inleds med att en banan träffar en citron och frågar varför citronen verkar så sur. Om bananen slår på trumma kanske det vänder? Citronen svarar ”Äsch! Bananer kan väl inte trumma?”. Men det kan den visst, om den får låna ett par händer. Det finns två hål i boken perfekt för läsaren att stoppa in sina fingrar och använda dem för att hjälpa bananen trumma. Så kommer apelsinen och säger åt citronen att sluta deppa, apelsinen kan lära citronen att steppa. Och så får läsaren vara apelsinens ben och dansa. Sen får läsaren hjälpa ett äpple att sjunga en sång och förvandla en kivi till ett monster. Hålen i boken låter läsaren på ett interaktivt sätt delta i berättelsen och hjälpa de olika frukterna i sina försök att göra citronen glad. Men i slutet av boken kommer en rolig knorr. Det visar sig att citronen inte alls är sur, det är inte alls som alla tror, citronen ler, hen är ju bara upp och ner!

En sur citron är en rolig högläsningsbok där man utmanar föreställningen om vad en bok egentligen är och hur man läser en bok. Här får läsaren i allra högsta grad vara med och skapa berättelsen. Att boken handlar om frukter som barn känner till är en lyckträff, liksom hålen i boken. Underfundig humor, text på rim och skojiga men samtidigt verklighetsnära illustrationer bidrar till läsupplevelsen. Det här är en bok som håller för många omläsningar och som är rolig för både små och stora.

En sur citron är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.