Gengången

gengangenGengången handlar om Ellinor som är på besök hos sin mormor över sommaren. När de går på en loppis hittar hon ett smyckeskrin med en ballerina som spelar en vacker melodi. Hon vill köpa det och undrar vad det kostar, men loppisinnehavaren säger att smyckeskrinet är gratis – för rätt person. När Ellinor kommer hem och undersöker smyckeskrinet närmare börjar det hända underliga saker. Ellinor träffar också en ny kompis när hon är hos mormor. Oliver heter han och han dras också in i alla de mystiska saker som händer kring Ellinor och smyckeskrinet.

Gengången påminner lite om Maria Gripes böcker tycker jag. Författaren blandar dåtid med nutid och vardag med övernaturligt. Sammantaget blir det en härlig, varm och lagom kuslig bok som passar perfekt för såväl mellanåldern som äldre, även om det är just till 9-12 år som boken egentligen vänder sig.

Jag tror inte jag har läst något av Ingelin Angerborn tidigare, men däremot har jag hört desto mer. Därför hade jag höga förväntningar och de infriades. Boken har en bra balans mellan det vardagliga och det övernaturliga. Man får komma huvudpersonerna Ellinor och Oliver nära och de verkar vara väldigt varma och trevliga personer. Även Ellinors mormor verkar härlig. Boken är också lagom spännande för målgruppen. Den är småkuslig snarare än riktigt läskig. Jag gillar författarens sätt att kunna bibehålla samma stämning ända till slutet. Jag gillar också att alla lösa trådar knyts ihop skickligt på slutet och dessutom har boken ett pirrande, glatt och varmt slut som jag bara älskar.

Jag gillar Gengången och förstår varför Ingelin Angerborns böcker är så populära för mellanåldern. Jag längtar tills min egen dotter blir tillräckligt gammal för att njuta av dem, för jag tror att hon skulle älska dem. Själv ser jag fram emot att läsa de andra böckerna av författaren, för jag har verkligen missat något inser jag.

Gengången utges av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.