Graviditetsböcker 1

Stark, glad och gravid – träning för dig som väntar barn
av Maria Wigbrant och Jonas Lissjanis

En hälsobok för den gravida kvinnan samt den nyblivna mamman. Boken innehåller allt om träning under och efter graviditeten. Man får veta hur och vad man kan träna under graviditetens olika faser samt hur man kommer igång efter förlossningen. Det finns även fyra träningsprogram. Boken innehåller också ett kapitel om mat, hur man bör äta när man är gravid och även när man ammar, samt ett par recept. Dessutom finns ett kapitel om avslappning och förlossningsförberedelse. Man kan också få information om graviditetens olika skeenden, vad som händer i kroppen samt hur träningen på verkas. Boken är lättläst och innehåller många bilder. Den känns modern, inspirerande och komplett.

På smällen! Från A till Bebis…
av Ann Söderlund och Hannah Rosander

En uppslagsbok som kan användas under hela graviditeten. Boken ger massor av praktiska tips och svar på frågor som man kanske inte vågar ställa till barnmorskan, till exempel hur man har sex när man är gravid och vart man hittar snyggt gravidmode. Fakta om bebisens utveckling och hur mamman förändras som gravid varvas med blivande mammors egna, personliga, och ofta humoristiska berättelser. Boken behandlar allt från matnojjor till humörsvängningar, men också missfall, förlossning, första tiden med bebisen och hur man gör med karriären som gravid. Det finns dessutom plats att själv fylla i fakta om sin egen graviditet, både för mamman och för pappan, som första sparken och hur man känner inför förlossningen. Längst bak finns också en översikt, vecka för vecka, över hur bebisen och mamman mår och utvecklas.

Det jag gillar mest är att författarna vågar ta upp känsliga ämnen och att de frikostigt delar med sig av sina egna små hemligheter och tips. Jag tycker också om de personliga berättelser som finns överallt. Ingen graviditet är ju den andra lik, och det är intressant att läsa flera olika skildringar. Boken är också humoristiskt skriven, med glimten i ögat, och igenkänningsfaktorn är hög!