Hjärta av sten

Hjärta av stenIngelin Angerborn är äntligen här med en ny mysrysare för mellanåldern. För några år sedan kom Hjärta av damm och nu är uppföljaren Hjärta av sten här. Hjärta av damm handlade om Bella som går en teaterkurs på Gamla Ekmanska Teatern under höstlovet. Där lär hon känna Hilding och Nelli och dessutom upptäcker de nyfunna kompisarna att det spökar på teatern. I den här nya boken, Hjärta av sten, är det Nelli som är huvudperson. Hon har precis flyttat med sin mamma till ett gammalt hotell som de håller på att renovera. Nelli har alltid kunnat se andar, ända sedan hon var liten. Det som utspelade sig på Gamla Ekmanska Teatern var därför inget som gjorde henne särskilt förvånad eller oroade henne. Men när hon kommer till det gamla hotellet som nu ska bli hennes hem möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det som söker kontakt och varför.

Nellis vänner Bella, Hilding och Mårten ska tillbringa påsklovet hos Nelli i det gamla hotellet och de får ett påsklov de sent ska glömma. Nellis bonussyster börjar prata om en flicka som finns i huset. Mamma försöker förklara det med att Alva har fått en låtsaskompis, men Nelli är inte särskilt övertygad. Hon tror att Alva kan se något annat. Eller rättare sagt någon annan…

När man läser en Angerborn-rysare vet man vad man får. Hjärta av sten är precis som hennes övriga böcker välskriven och riktigt mysryslig. Det är en kuslig stämning genom hela boken och miljön är förstås precis perfekt för den här typen av böcker. Det är precis lagom spännande och lagom läskigt för målgruppen. I en intervju med Ingelin Angerborn fick hon frågan om det blir fler böcker om Nelli, Bella och de andra, och det verkar som att det finns möjlighet. Jag skulle gärna vilja läsa en bok ur Hildings eller Mårtens perspektiv. Det vore roligt att få ta del av karaktärernas fortsatta liv. Kommer hotellet att kunna öppna igen? Kommer Bella och Hilding att fortsätta vara ihop? Och hur kommer det egentligen att gå med den nya spirande kärlekshistorien i kompisgänget? För att inte tala om vilka spöken de kommer att möta härnäst. Jag hoppas verkligen det kommer fler böcker i Hjärt-serien. I och med att böckerna är fristående behöver man dock inte läsa dem i rätt ordning, utan det går utmärkt att läsa denna nya bok även om man inte läst föregångaren.

Hjärta av sten är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.