Julen enligt Julia

Julen enligt JuliaJulia Grahn avskyr julen, sitt namn till trots. Efter förra årets tomteincident längtar hon inte efter ytterligare en jul hemma hos föräldrarna. Petter Niklasson ser inte heller särskilt mycket fram emot den stundande julhelgen. Arbetet med doktorsavhandlingen går trögt och hans ex-fru har bestämt sig för att ta med sig deras gemensamma dotter för att fira jul på Gotland.

Julia får erbjudande om att fly stan över julhelgen till ett vackert gammalt stenhus på Gotland i utbyte mot att vara kattvakt och hon nappar direkt. Vad hon inte vet är att Petter också fått samma erbjudande och även han nappar för att försöka lappa ihop sitt spruckna äktenskap. Julias och Petters första möte blir en katastrof. Därefter går det utför… Sedan blåser det upp till storm…

Julen enligt Julia är en klassisk feelgood med julkänsla, där temat framförallt handlar om kärlek med förhinder. Det handlar också mycket om att hitta sig själv, att våga ta steget att börja något nytt och att kärleken kan finnas där man minst anar det. Miljöskildringarna från ett snötäckt Visby ger extra mycket känsla till berättelsen. Jag har lite svårt att riktigt känna för karaktärerna, och det gör att jag inte blir så berörd av boken. Jag gillar dock dialogerna som är rappa, fyndiga och med glimten i ögat. Det finns också flera fina bikaraktärer som ger liv till berättelsen. Sammanfattningsvis är Julen enligt Julia en lättläst och mysig bok som skänker underhållning i juletid. Perfekt att koppla av med i dessa tider. Boken är skriven av Kristin Emilsson och utgiven av Printz Publishing.