Kenneth Andersson

Kenneth Andersson är en välkänd formgivare och barnboksillustratör. Han har gjort en serie pekböcker som är uppskattade av många barn. Hittills har fyra titlar kommit ut: Lilla badboken, Lilla krypboken, Lilla gottboken och Lilla pussboken. I höst kommer två ytterligare titlar, Lilla knappboken och Lilla vinkboken.

Lilla badboken

På första sidan sitter ett barn i badbaljan med texten ”ska bada”. På följande sidor finns teckningar av olika badleksaker och andra saker man har när man ska bada. Texterna är i stilen ”plaska tvålen”, ”plaska ankan” och ”plaska tvättlappen”. På sista bilden finns barnet i baljan och bredvid står en vuxen och säger ”plaska dig”. Bilderna är enkla och tydliga, och de flesta barn uppskattar att få se och läsa om alla vardagssaker som används vid badet.

Lilla pussboken

På varje sida finns en teckning av ett djur med pussmun och texten ”pussa hunden” eller ”pussa grodan”. Sista bilden är i form av en spegel och ovanför står det ”puss på dig”, och så får barnet pussa sig själv. Bilderna är enkla och tydliga, och de flesta barn uppskattar spegeln i slutet av boken.

Lilla krypboken

En färgglad pekbok som handlar om ett barn som kryper och vad barnet hittar på golvet. Där finns en boll, ett plåster, nappen, nallen, en strumpa och till slut hittar barnet en fot utan strumpa på. De enkla och tydliga bilderna samt de vardagliga sakerna som finns avbildade gör att boken snabbt blir populär.

Lilla gottboken

Pojken är lite sugen. Han testar äta på strumpan, dockan, tummen och boken. Men först när nappflaskan kommer så hittar han något som är gott. Emkla, tydliga bilder där barnen kan känna igen sig i sin vardag.