Ledsen

LedsenLEDSEN är den första boken i en ny serie böcker som ska handla om känslor för de minsta barnen. Nästa bok i serien, GLAD, kommer ut nästa år och förhoppningsvis står fler känslor och böcker på tur därefter. Serien är skapad av två välkända giganter inom bilderboksvärlden, nämligen Lotta Olsson och Emma Adbåge.

Ledsen utspelar sig på en förskola där allt först är precis som vanligt. Barnen äter, leker, bygger. Men sen!

Plötsligt händer det en sak.

Nu är glada munnen rak.

Glada, mjuka munnen väck.

Munnen är ett sträck.

Ett barn tar ett gosedjur från ett annat barn. Stor dramatik mitt i vardagslunken på förskoleavdelningen. Barnet som blir av med gosedjuret får vara ledsen länge innan orden kommer och sedan blir det bekräftat, lyssnat på och så får barnet gråta en skvätt till. Precis som det ska vara.

Som ni ser är texten på rim och bygger mycket på rytm och upprepningar, vilket gör boken till en fröjd att högläsa. Och den är ju tänkt till det, högläsning, eftersom den vänder sig till de allra minsta. Orden är få, men gestaltningen gjord med fingertoppskänsla. Det är lätt att känna igen sig i känslorna. De förmedlas såväl i texten som i bilderna och samspelet dem emellan är nästintill sömlöst. Jag ser fram emot kommande böcker i den här serien. De kommer bli flitigt lästa av de yngsta läsarna och även bra för förskolorna när de ska diskutera känslor med barnen, vilket ju är ett ständigt återkommande och viktigt tema.

LEDSEN finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.