Luna och superkraften

UpptäcktenVad skulle du göra om du plötsligt fick en superkraft? Det är precis vad som händer Luna i Luna och superkraften: Upptäckten. När Luna börjar trean märker hon att ingen längre vill leka med henne. Och hemma har föräldrarna fullt upp med Lunas tvillingbröder som bara bråkar och skriker. Luna har en enda vän, grannkillen Wille som går i ettan och mest intresserar sig för väder.

En månklar kväll när Luna känner sig extra mycket ensam går hon ner till bryggan och doppar handen i sjön. Det är då det magiska händer. Hon får en superkraft. Från det ögonblicken kan hon plötsligt höra vad människor säger på jättelångt håll, till och med genom väggar.

Luna och superkraften är skriven av Sören Olsson (författaren bakom böckerna om Sune och Bert), Leif Eriksson och Martin Svensson (de båda sistnämnda har skrivit flera böcker tidigare, bland annat biografierna om Jocke och Jonna Lundell). Den är illustrerad av Andrea Femerstrand och boken har fått många färgglada, inkluderade, känslofyllda, uttrycksfulla och charmiga illustrationer.

Photo by Barnboksbloggen on February 22, 2021. May be an image of text that says '"AAAAHHHH!!!" vralar Bill och Bull, och i nästa sekund ser Luna hur hennes smả tvillingbröder kom- mer utrusande frản sitt rum. Bảda springer sả snabbt att de krockar med bordet sả att chipsskalen flyger iväg och krossas mot golvet. Efter dem kommer Ralf med tungan fladdrande ur munnen. Han skäller sả att det läter "Ralf, Ralf, Ralf" och börjar sedan glufsa sig chips frản golvet. Pappa sticker ut huvudet frản köket och stönar: "Nej! Ta bort Ralf därifrăn sả han inte far i sig'.Temat för den här boken är fint och det är lätt att beröras av Luna som känner sig ensam och bortglömd. Till viss del påminner handlingen om Handbok för superhjältar, men den är ändå sin egen. Det är första delen i en serie, vilket kanske kan förklara att boken känns lite oavslutad. Jag saknar ett djup, men det kommer kanske mer i kommande böcker när karaktärerna och handlingen utvecklas mer. Det är en bok som både innehåller vardagsliv, skola, relationer, familjeliv, vänskap och utanförskap samt dessutom ett övernaturligt tema i och med Lunas superkraft. Därmed kan nog boken skapa såväl igenkänning som verklighetsflykt. Boken är både rolig och spännande men med lite allvar bakom.

Jag blev inte helt såld på Luna och superkraften. Jag tycker den kändes rörig, hoppig och upprepande, kanske just beroende på att den har så många författare trots att det är en så kort bok. Men min 9-åriga dotter läste och slukade boken på nolltid och hon älskade den. Jag tror att den kommer vara populär hos barnen, främst hos samma målgrupp som tycker om Handbok för superhjältar. Den passar också mycket bra som högläsningsbok, både hemma och i en klass på lågstadiet, eftersom den berör viktiga ämnen samtidigt som den är spännande och rolig.