Mer om Tuffa Gänget

I höstas skrev jag om de två första böckerna i serien Tuffa gänget, en rolig och smått galen serie om fyra spännande karaktärer, nämligen Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya. I våras kom ytterligare en del i serien och nu finns ännu en till bok i serien, så totalt finns det nu fyra böcker om gänget.

Tuffa gänget. En gnagares hämnd     Tuffa gänget. En zombiekatt-attack

I Tuffa gänget – En zombiekattattack är det en hel hög med zombiekattungar som går till attack mot Tuffa Gänget. Vad gör man när en sådan attack sker? Blir man rädd, får man panik, vill man fly? Nej, det är bara att luta sig tillbaka och läsa om när världens tuffaste – och schysstaste – gäng tar sig av den galna Doktor Marmelads mjauande monstermissar.

I Tuffa gänget – En gnagares hämnd har Tuffa gänget råkat mucka med fel marsvin. De råkade nämligen bryta sig in i hans hönsfarm och befria hans hönor. Och nu är den otäcke lille gnagaren ute efter hämnd…

Tuffa gänget är alltså ett gäng värstingar som har tröttnat på att alla blir rädda så fort de ser dem. De vill vara hjältar och det ska de bli genom att göra goda gärningar. Men de är inte så snabbtänkta alla gånger, det som de tycker är goda gärningar är nämligen inte det för alla. De försöker göra rätt, men det kan bli så fel, så fel. Och riktigt roligt är det när de rör till det.

Som jag skrev i min förra recension så är det inte mycket text i böckerna, utan de bärs fram av tokroliga illustrationer i serietidningsliknande stil och en rolig formgivning. Perfekta för läsovana barn i åldern 6-9 år som vill läsa något coolare än de enkla läsa själv-böckerna. Bra som övergång också till enklare kapitelböcker liksom som en ingång till läsningens underbara värld. Böckerna påminner om humorserierna Vår trädkoja och Dagbok för alla mina fans, fast de här riktar sig alltså till en yngre målgrupp.

Jag har bokpratat ganska mycket om de här böckerna på mina bibliotek och barnen älskar dem. Framsidorna lockar också till läsning även för de barn som jag inte själv har visat dem för, utan som sett dem i skyltningen. Framförallt är det flera annars läsovilliga barn som har lockats av dem. Såväl tjejer som killar har fastnat för dem och såväl barn i förskoleklass som i fyran. Böckerna har varit utlånade nästan hela tiden så det passar perfekt att nya delar i serien kommer. Man måste inte absolut läsa dem i rätt ordning heller. Jag gillar de färgsprakande, galna framsidorna och att varje bok i serien har sin egen färg på framsidan.

På Adlibris kunde jag läsa att böckerna har belönats med Australia´s children´s indie book award och den första boken i serien nominerades till Deutsche Jugendliteraturpreis.
De har översatts till 25 språk och är en stor succé både i hemlandet och internationellt. Jag förstår varför.

Böckerna är utgivna av Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris här och här och på Bokus här och här.